Selfhosters vs big tech

    Peter Fastré
    by Peter Fastré
young man engineer making program analyses

Selfhosters: mensen die thuis aan de slag gaan met raspberry pi's en zelf hostingbedrijfje spelen. Een groeiende trend als reactie op big tech, de welbekende internetgiganten zoals Amazon, Google en Facebook die als maar meer data verzamelen. Selfhosting, een goed idee? Maarten, Thomas en Peter bespreken het in onze podcast.

 

 

 

Wie of wat is big tech?

Big tech is een kleine groep enorm machtige, grote tech bedrijven, ook wel internetgiganten genoemd. Dit select clubje is geen nieuw fenomeen maar evolueert wel doorheen de jaren. Zo hadden bedrijven als Microsoft, Intel, Dell en Cisco de touwtjes in handen in de jaren '90, maar zegt iedereen vandaag in koor Google, Facebook, Amazon en Apple.

Deze kleppers zijn met hun platformen en cloud toepassingen op korte tijd bijzonder snel gegroeid. Een succesvolle formule dus, en ze zijn niet de enigen. Netflix, Uber, Booking.com, Slack, Airbnb, Spotify,... Allemaal bedrijven die vallen of staan met technologie. Hoe je het ook draait of keert, we zijn enorm afhankelijk geworden van technologie.

Is big tech evil?

Googleman, ben je daar? Het antwoord is ja. Bedrijven als Google en Facebook weten bijna alles over je. Enkel je gedachten zijn hun nog onbekend, ook al scheelt dit zelfs niet veel meer. Ze meten álles en houden zo een uitgebreid dataprofiel van je bij. Doe de test en surf eens naar timeline.google.com. Google weet je precies te vertellen in welk pittoresk restaurantje je drie jaar geleden vertoefde. En wist je ook dat Google in theorie kan en mag mee piepen in je gmail inbox? Beangstigend, maar wel de realiteit. 

Langs de andere kant is dit gegeven zeer interessant voor adverteerders. Bedrijven kunnen met advertenties hun doelpubliek bijzonder gericht targeten. Leeftijd, geslacht, interesses, jobfunctie, politieke voorkeur, aantal maanden verloofd,... You name it, Facebook targets it. “Als de dienst gratis is, is de klant het product,” verwoordde onze CEO Peter het mooi. Wij gebruikers zijn het product geworden van big tech bedrijven en je betaalt met je data.
 

Als de dienst gratis is, is de klant het product.

Peter Fastré

CEO van Level27

In principe zijn deze advertenties wél interessant voor jou aangezien ze gepersonaliseerd zijn voor je zoekgedrag en interesses. Social media advertenties zijn dan ook niet voor niets enorm effectief. Je kent het wel. De ene dag neem je een kijkje op Zalando, de andere dag krijg je net die ene trui te zien waar je op geklikt had. 

Is big tech dus echt evil? Er valt alleszins veel over te zeggen. Zonder twijfel.

Selfhosters als tegenbeweging

Meer en meer mensen nemen als reactie hun bedrijfshosting in eigen handen. Selfhosters willen geen pottenkijkers, ze willen geen data weggeven en beginnen daarom zelf te knutselen. Thomas begrijpt hen, al heeft hij zijn bedenkingen. “Wij IT’ers zijn een bende knutselaars. Zo leer je heel veel. Het is boeiend om de technologie die erachter zit te begrijpen”. De support en vele uren tijdwinst valt wel volledig weg, en dat is ook geld waard.

De voorbije jaren zagen we eerder het tegenovergestelde. Toen was de trend dat álles cloud moest zijn, ongeacht of het effectief de beste optie was. Nu merken die bedrijven wel dat het niet altijd de beste keuze is om met een Amazon cloud of Azure te werken. Ze blijven daardoor nog steeds zitten met dezelfde problematieken: machines onderhouden en updaten, het draait vaak toch niet (veel) sneller omwille van spare capacity, enz.

Het is uiteindelijk niet belangrijk waar je server juist draait, zolang het maar de beste optie is. Cloud oplossingen zijn zeker niet slecht, maar je moet een platform hebben dat neigt naar een cloud omgeving. Klakkeloos datgene dat al twintig jaar in je datacenter stond overzetten naar een cloud omgeving, zal zeker voor problemen zorgen. En dat is waar deze bedrijven nu vaak tegenaan lopen.

Datacenter met meerdere cloud servers

Waarom selfhosting?

  • Idealisme: sommige mensen of bedrijven willen enkel open source (gratis) platformen gebruiken. Hier kunnen ze dan zelf iets mee bouwen, zonder een maandelijkse kost te moeten betalen. Op zich niet slecht. Het zorgt wel voor bewustzijn. Het maakt mensen kritisch om niet zomaar de weg van de minste weerstand te kiezen. Maar het heeft wel behoorlijke nadelen:
    • Betalende platformen zijn vaak beter gebouwd
    • Er is vaak geen of beperkte support
    • Je moet veel meer moeite doen om zelf te puzzelen
    • Het is tijdsintensief
    • Bedrijven verwachten ondersteuning en die krijg je niet bij open source
  • Prijzen: het kostenplaatje van al die abonnementen telt op. Je bent al snel tientallen diensten maandelijks aan het betalen. Neem fotocollecties, een welbekend probleem. Je gsm staat vol, maar wil je foto’s niet kwijt uiteraard. Tot een bepaald volume kan je ze gratis opslaan in een cloud, maar voor je het weet ben je maandelijks aan het betalen. 
  • Passie voor IT. Sommige mensen houden ervan om te knutselen met computers. Net zoals er sportfanaten zijn, zijn er ook hobbyisten voor computers.

Kan selfhosting groter worden?

Alles begint klein. In de begindagen van Google begon het ook met één rack van zelfgeknutselde moederbordjes op elkaar. Die kan je vandaag de dag bewonderen in een Amerikaans museum. Het kan dus zeker, maar toch lijkt dit onwaarschijnlijk.

Waarom? Selfhosting is niet concurrentieel genoeg om te kunnen schalen. Je moet enorm veel tijd, know-how en een unieke goede dienst hebben. Standaardoplossingen zoals AWS, Microsoft Azure en Google kunnen eenvoudig uitgerold en geschaald worden, wat hun veel competitiever maakt. Hostingbedrijven zoals Level27 moeten zich voorlopig dus nog niet bedreigd voelen door selfhosters. 

Wolken

Wat is het verschil tussen public, hybrid en private cloud?

Public cloud: is een cloudoplossing waarbij je gebruik maakt van een gedeelde, online infrastructuur. Dit zijn cloud oplossingen die bedrijven zoals Amazon, Microsoft en Google aanbieden, zoals hierboven besproken.

Private cloud: je bouwt een eigen, specifieke omgeving voor één klant. Die breng je fysiek op locatie onder bij de klant. Enerzijds zijn het heel grote bedrijven (multinationals) die meestal een eigen datacenter hebben, ook omwille van IT-noden en privacy redenen. Anderzijds hebben KMO’s vaak servers onder hun bureau of in de kelder. Dit is puur omwille van budgettaire redenen, je kan ze namelijk inbrengen in de boekhouding als een eenmalige kost die je kan afschrijven.

Het zijn dus voornamelijk multinationals of bedrijven in de medische sector (kritische data die niet publiek gedeeld mag worden) die voor private cloud gaan. Ons onderwijs mag bijvoorbeeld ook niet hosten van de overheid op AWS, Azure of Google omdat onze data dan naar Amerika gaat. 

Hybrid cloud: the best of both worlds. Hier ga je je eigen private servers koppelen met een public cloud. Dit gebeurt vaak als deel van de groeistrategie van een bedrijf om sneller te kunnen schakelen.
 

Is cloud altijd goedkoper?

Een eigen server in de kelder is een eenmalige kost die je kan afschrijven. Dit is dus altijd het goedkoopste. Maar men vergeet veel bijkomende diensten: backup, beheer, onderhoud, beveiliging,... Daarom is het zeker niet de beste optie. Hybrid cloud komt daarom vaak als oplossing uit de bus. Er komt altijd wel een nieuwe nood bij waar je private server voor tekort schiet. Met hybrid cloud kan je eenvoudig je capaciteit schalen. Je koppelt gewoon je eigen datacenter aan dat van Amazon bijvoorbeeld.

Azure, AWS, Google. Je kan er alles mee hosten. Ze proberen je als bedrijf er helemaal naartoe te trekken, met succes. Denk maar aan spot instances of on demand capaciteit. Voor een bepaald event tijdelijk meer capaciteit nodig? Geen probleem. Denk maar aan de ticketverkoop van grootschalige festivals zoals Pukkelpop of concertzalen als de AB. Als bedrijf is het heel interessant om hierin mee te gaan. 

Toch moet je goed opletten! Oplossingen zoals AWS, Azure, Google Cloud zijn heel duur. Een kostenraming op voorhand is dus zeker aan te raden. Is het effectief goedkoper? Moeilijk te zeggen omdat je niet appelen met appelen aan het vergelijken bent. Service kost iets meer, maar je bespaart je bedrijf manuren, krijgt support en beveiliging in de plaats,... On demand capaciteit is bijvoorbeeld ook veel duurder dan een server die je op lange termijn gereserveerd hebt. 

server racks met vele gekleurde kabels

Wat brengt de toekomst voor selfhosting?

Dit is heel moeilijk in te schatten omdat het bijzonder snel shift in de web wereld. Toch verwachten we dat selfhosting het onderspit gaat moeten delven. Standaard cloudoplossingen blijven heel gemakkelijk voor bedrijven én handiger om maandelijkse kosten in te schatten.

Vooral Microsoft Azure zien we hier sterk in groeien, sterker dan Amazon Web Services. Microsoft heeft reeds een inhaalbeweging in gang gezet en heeft ook hun jarenlange reputatie mee. Bij wijze van spreke staat Windows al honderd jaar op pc’s. Vertrouwdheid schept een perceptie van expertise. Daarnaast wint Google moeilijk aandeel. Het staat in de cloud wereld nog niet even ver als AWS en Azure. Wie weet brengt een bedrijf als Facebook wel een cloud dienst uit? Je weet nooit wat de toekomst brengt. Nogmaals, moeilijk te zeggen wie de winnaar is binnen vijf jaar.

Ons advies voor webhosting

Informeer je of laat je informeren. Dan pas kan je bewust kiezen wat je juist nodig hebt. Een kritische blik is belangrijk. Wanneer je vroeger IBM kocht, kon je niets misdoen in de ogen van bedrijfsleiders. Zo werkt het vandaag de dag niet meer. Er is geen absolute favoriet, geen uitschieter. Toch blijkt hybrid cloud meestal best practice. Maar hoe dit concreet geïmplementeerd wordt, is afhankelijk van bedrijf tot bedrijf.

Als afsluitende note: let op met je data. Zorg er altijd voor dat het jouw eigendom blijft en je eraan kan. De exit policy van je data is minstens even belangrijk, al dan niet belangrijker, als je entry policy. 

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via