De Level27 Varnish-template: snelle websites met minder resources!

Varnish

Iedereen relaxed online, dat is waar Level27 elke dag voor gaat. Een belangrijk onderdeel hiervan is de snelheid van websites. We zijn dan ook verheugd om onze nieuwste troef te onthullen: een gebruiksvriendelijke Varnish-template. Nooit eerder was het zo eenvoudig om jouw site een snelheidsboost te geven. Geen gedoe en geen technisch brein vereist, gewoon een snelle website. Zodat jij en je bezoekers relaxed online zijn.

Wat is Varnish?

Varnish zorgt voor page caching op je website. Dit wil zeggen dat wanneer een gebruiker naar een website surft, het resultaat wordt opgeslagen in het geheugen. De volgende gebruiker die naar dezelfde pagina gaat, krijgt onmiddellijk de (al vooraf geladen) pagina te zien. Je website zal dus sneller reageren want er is geen rekenkracht meer nodig van de server en bovendien zorgt dit ervoor dat er minder resources gebruikt worden.

Page caching (en eigenlijk caching in het algemeen) heeft ook een duister kantje, want wanneer stop je nu precies met cachen? Een concreet voorbeeld: je past de inhoud van een pagina aan en wil dat de gebruikers van je website meteen het resultaat zien. Dan moet je ervoor zorgen dat de cache leeggemaakt wordt, anders blijven de bezoekers de pagina zonder aanpassingen zien. Is je website een webshop? Dan is er extra aandacht nodig want daar kan de inhoud van de pagina anders zijn tussen verschillende gebruikers, denk maar aan het winkelmandje. Gelukkig bestaan er plugins die je kunnen helpen met dit soort problemen.

Een hele tijd geleden schreven we al eens een blog over alle technische details van (Varnish) caching. Daarin kan je lezen dat caching technisch toch niet zo eenvoudig is als 'je website sneller maken met een druk op de knop'. Maar daar hebben we nu dus verandering in gebracht ;). Om caching gebruiksvriendelijk te maken hebben we een Varnish-template ontwikkeld zodat écht iedereen zijn website sneller kan maken.

De Varnish-template in ons controlepaneel

Het Varnish component is wat we bij Level27 een linked component noemen. Daarmee bedoelen we dat je het component zal moeten linken/koppelen aan een ander component, zoals bijvoorbeeld je PHP website.

Varnish1

Bij het aanmaken van het component zal je dus niet moeten kiezen op welk systeem het component moet staan, maar met welk component het gelinkt moet worden.

Er zijn een heel aantal opties beschikbaar. Maar hier gaan wij een stapje verder: want je kan de Varnish configuratie volledig aan ons overlaten! We voorzien een template die op de meeste websites werkt, waarbij ook plugins zoals Drupal Varnish Cache ondersteund zijn. Hierdoor kan je dus makkelijk de snelheid van je website verhogen. Statische content zullen we standaard niet cachen omdat dit door de webserver al vrij performant behandeld kan worden. Heeft je CMS rekenkracht of CPU nodig om je statische content naar de gebruiker te brengen, zoals bij Wordpress bijvoorbeeld, kan het wel nuttig zijn om deze statische cache aan te zetten. De template is natuurlijk niet verplicht. Moest je willen, kan je de configuratie natuurlijk ook zelf in beheer nemen.

Iets technischer

Of je het Level27 controlepaneel nu al kent of niet, het gebruik van de Varnish template is peanuts. In een eerste fase maak je het linked component aan. Hierna ga je naar het hoofdcomponent waaraan je het Varnish component gekoppeld hebt en moeten de urls op het hoofdcomponent aangepast worden. Per url kan je aangeven of die via het Varnish component moet gaan of niet.

Nadat alles ingesteld is kan je controleren of de cache werkt door de response headers van je requests te controleren. Hierin zitten twee nieuwe headers met een inhoud:

  • x-cache: HIT 38472-19
  • x-cache-hits: 6

De eerste header geeft aan of de request uit cache komt of niet. HIT betekent simpelweg: cached. De twee nummers die je hierna ziet zijn het ID van de app en de ID van het component (beide vind je terug in de url-balk). Als je in het controlepaneel naar de detailpagina van je component navigeert zie je deze ID's ook opnieuw terug in de url-balk. 

De tweede header geeft aan hoeveel keer het resultaat al uit de cache is gekomen. Een hoger getal zegt dat de cache goed werkt. Om de zoveel tijd zal Varnish wel een update request naar de backend sturen en dan start het cijfer terug van 0, dat is dus normaal. 

Conclusie

Varnish is zeker niet simpel en ook de implementatie ervan is niet altijd even makkelijk. Maar over de resultaten bestaat er geen twijfel. Wanneer je je in de wereld van Varnisch caching verdiept, zal dit lonen. Je website zal sneller zijn en de resources die je website gebruikt zullen dan ook nog eens minder groot zijn.

Al dat advies is fijn, maar als hostingpartner gaan we nog een stapje verder. Aan de hand van onze ervaring en de mogelijkheden in het Level27 controlepaneel hebben we de toepassing van Varnish caching zo makkelijk mogelijk gemaakt aan de hand van onze Varnish-template. 

Dus, is je website traag of wil je graag meer bezoekers ontvangen met dezelfde resources? Aarzel dan niet op de stap naar Varnish te zetten. En wil je graag nog meer leren over de technische toepassing van Varnish caching? Dan staan onze engineers op de eerste rij om je hierin bij te staan. 

De Level27 Speedtest

Benieuwd hoe snel jouw website is? Check GRATIS hoe snel en hoe veilig jouw website is!

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via