GIT

Persoon is aan het coderen met meerdere computerschermen

Wat is GIT?

Global Information Tracker, meer bekend als GIT, is een source code management systeem dat volledig open source werkt. Voorlopers van GIT waren CVS en Subversion. GIT zelf werd in 2005 ontwikkeld door Linus Torvalds, die we ook kennen van de Linuxkernel. Ten opzichte van CVS en Subversion bevat GIT een heel groot voordeel, want GIT maakt het mogelijk om ook lokaal aanpassingen uit te voeren zonder een connectie te hebben met de remote server.

 

Hoe werkt GIT juist?

Wel, dat wordt even heel technisch. 

  1. Om te beginnen maak je een lokale 'repository', dat is een map die je met een GIT-commando omvormt tot een speciale GIT-map.
  2. Dan zet je je projectbestanden hierin. Je voegt dus bestanden toe die aangepast zijn.
  3. Telkens als je een kleine wijziging klaar hebt, commit je deze aanpassing met een bepaalde message zodat je weet wat deze aanpassing werkelijk inhoudt.
  4. Tenslotte push je dit naar de remote origin of server (GIT push) zodat iedereen deze changes ook kan zien.

Een GIT pull werkt dan weer in de omgekeerde richting van een push, logisch toch? Met een GIT pull haal je de laatste update van de remote server om die aanpassing lokaal te kunnen bewerken. Die acties kunnen allemaal via je terminal, maar er bestaan ook mooie GUI’s (Graphical User Interfaces) om hiermee aan de slag te gaan.

 

Wat is GIT flow?

Met GIT flow kan je het gebruik van GIT verder specificeren per doeleinde. Hierbij deel je al je verschillende omgevingen op in branches, een andere versie van de code die een beetje zijn eigen leven zal leiden.

Zo kan je bijvoorbeeld je aanpassingen uitvoeren en committen op je development omgeving en nadien deze code mergen naar je staging omgeving. Na het oplossen van eventuele conflicten is de code samengevoegd en zijn je aanpassingen ook doorgevoerd op je staging omgeving. Dezelfde oefening kan je dan ook doen voor je master- of productieomgeving. 

Om je GIT flow volledig te maken, worden ook de aanpassingen die je doorvoert opgedeeld in twee branches, namelijk features en bugfixes.

  • Een feature is de ontwikkeling van een nieuwe functionaliteit op je website.
  • Een bugfix is de oplossing van een bestaande fout in je code.

Dat hier een ander proces achter schuilgaat, is dus logisch. Bugfixes moeten namelijk veel sneller worden geïmplementeerd dan nieuwe features. Met het toevoegen van deze branches blijven je development- en staging omgeving altijd werken en komt er geen code in terecht die er misschien niet in hoeft te staan.

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Via Media 4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Heb je vragen? Neem contact op!

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.