Scaling

Papier met stijgende grafieken lig op tafel

Wat is scaling?

Om piekmomenten van bezoekers op je website op te vangen moet je zorgen dat de achterliggende infrastructuur correct geschaald is. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden wat de voetafdruk is van één gebruiker. Vervolgens kan je bekijken hoeveel van die gebruikers je op hetzelfde moment op je server verwacht. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk om rekening te houden met wat voor services er draaien op je omgeving. Schalen kan op twee manieren, verticaal of horizontaal.

 

 

Verticaal schalen

Bij verticaal schalen worden er extra resources toegevoegd aan het systeem (disk, memory of cpu). Die resources zijn altijd onmiddellijk beschikbaar en dit is de meest eenvoudige manier van werken. Deze vorm van schalen is niet ongelimiteerd, want je blijft altijd beperkt tot de onderliggende infrastructuur. Dus op een bepaald moment moet je horizontaal schalen.

Horizontaal schalen

Bij horizontaal schalen halen we de componenten op de server uit elkaar, dat betekent dat we bijvoorbeeld PHP en MySQL op een aparte server laten draaien: een webserver en een databaseserver. Op die manier krijgen ze elk op hun systeem genoeg ruimte om de pieken op te vangen.

Is dit nog niet voldoende? Dan kan je bepaalde servers verdubbelen waar je veel load op ziet. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om twee webservers te gebruiken in plaats van één. Dat maakt je omgeving wel complexer want op dat moment zal je een bepaalde loadbalancer technologie moeten gebruiken (zoals HAProxy of Nginx). 

Daarnaast moeten er ook bepaalde bestanden gedeeld worden tussen de servers (bijvoorbeeld config files of foto's). Om dit te kunnen doen moet je een share maken. Je kan daar Gluster voor gebruiken voor kleinere bestanden of je kan kiezen om een NFS te gebruiken bij grotere bestanden. 

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Benieuwd hoe we jouw setup kunnen schalen?

Onderwerp

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.