Redundantie

Laptop met een error melding

Wat is redundantie?

Een redundante setup betekent dat je applicatie of website nooit down zou mogen gaan. Wanneer een bepaalde server niet meer bereikbaar is, moet de andere het overnemen. 

Redundantie bereik je al op kleine schaal door gebruik te maken van twee webservers, maar dan is de redundantie niet van toepassing op je load balancer of op je database. Bij een redundante setup zal je dan ook die servers verdubbelen.

 

 

 

Load balancers

Wanneer je gebruik maakt van twee load balancers, moet er een failover worden toegepast die aan de hand van een virtueel ip-adres beide servers aan elkaar koppelt. Als de ene load balancer dan bijvoorbeeld niet meer actief is, zal het ip-adres naar de andere load balancer gaan.

Om ervoor te zorgen dat beide load balancers ongeveer gelijk gebruikt worden kan je vervolgens gebruik maken van round-robin DNS.

 

Databases

Voor databases wordt altijd een master-master setup voorzien. Hier is het moeilijker om de twee servers evenredig te gebruiken omdat het CMS niet weet dat je met twee databases werkt en kiezen we dus altijd voor een active-passive omgeving.

 

Infrastructuur

Bij redundantie is het ook belangrijk om rekening te houden met waar je systeem net draait. Als alle serves op dezelfde infrastructuur draaien ben je nog altijd niet volledig redundant, want je loopt veel risico als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in het datacenter. Daarom is het nuttig om je setup te verdelen over meerdere datacenters. 

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Hulp nodig bij een redundante setup?

Onderwerp

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.