Loadtest

Man zit achter computer met een grafiek van website verkeer

Wat is een loadtest?

Als je wil voorkomen dat veel load op je server effectief tot problemen in je performantie leidt, zijn loadtesten (of stresstesten) erg nuttig. Met een loadtest ontdek je of je website en server een bepaalde piek in gebruikers aankan. We controleren of er genoeg resources aanwezig zijn, of de caching werkt en verder kunnen we nagaan of er misschien andere problemen naar boven komen die we eerder niet voorzien hadden.

 

Hoe voer je een loadtest uit?

Een loadtest kan je uitvoeren op aantal manieren. Je kan allereerst op één pagina beginnen. De meest eenvoudige software voor dergelijke loadtest is AB (Apache Benchmark). Deze loadtest voer je uit vanuit een lokale pc. Een ander, meer overkoepelend voorbeeld is werken via loader.io. Bij zo een loadtest worden er een aantal systemen in AWS opgezet waaruit meerdere requests worden afgevuurd. Hierdoor ga je de werkelijkheid beter kunnen nabootsen.  


Wil je nog een stapje verder gaan in je loadtest, dan is het goed om een volledig proces te gaan nabootsen. De gebruiker gaat naar een specifieke pagina, plaatst een artikel in zijn/haar mandje en wil vervolgens afrekenen. Dergelijke flow repliceren kan je aan de hand van BlazeMeter. Dit programma geeft je de mogelijkheid om de loadtest uit te voeren vanuit zowel één als meerdere locaties. 

 

Bottleneck van je website of server

Na het uitvoeren van een goede loadtest ga je kunnen verifiëren wat nu precies het breekpunt is van je website of server. Stel dat je website maximaal 20.000 bezoekers aankan. Indien er dan meer bezoekers op je website surfen, gaat dit niet aangenaam zijn voor de gebruiker en de server. De server kan bijvoorbeeld crashen of is totaal niet meer bereikbaar. Start je met een grote actie en verwacht je vervolgens een piek in bezoekers, denk er dan tijdig aan en onderneem actie door eventueel tijdelijk op te schalen.

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Hulp nodig met loadtesten?

Onderwerp

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.