Starten met een WordPress

Hieronder vind je de meest gebruikte methodes, gecombineerd met onze bevindingen. 

Starten met WordPress Level27

(s)FTP: voor de beginners

FTP (File Transport Protocol) is de meest klassieke manier om WordPress op je hostingpakket te krijgen. Hierbij ga je een zip-bestand met de broncode downloaden naar je computer via https://nl.WordPress.org. Daar pak je de bestanden uit in een apart mapje en ga je ze uploaden naar je hosting met een FTP-client zoals Filezilla

Het nadeel hiervan is dat dit proces omslachtig werken is. Elk bestand dat je lokaal wijzigt (b.v. een CSS-bestand) moet je dan 1 voor 1 manueel uploaden naar de server. Dit geldt ook als je op de server de versie van WordPress updatet. Op dat moment zit je met verschillen tussen je lokale kopie en die van de server. Uiteindelijk leidt dit uiteraard tot problemen, zelfs als jij de enige webontwikkelaar bent van de websites. Als je met meerdere ontwikkelaars aan je project werkt, zit je quasi onmiddellijk in de problemen. En dat willen we natuurlijk vermijden! 

Als dit je eerste WordPress-stapjes zijn, is dit zeker geen slechte methode! Je moet ergens beginnen, nietwaar? 
 

Git deploys: voor de pro’s

Als je klaar bent voor het echte werk, begin je met Git. Git is een versiebeheersysteem. Het is ontworpen om het werk van meerdere programmeurs te coördineren door wijzigingen aan programmacode bij te houden. 

Elke programmeur heeft zijn lokale kopie van het project waarop al de wijzigingen worden bijgehouden. Wanneer een programmeur zijn aanpassingen voltooid heeft, gaat hij deze ‘pushen’ naar de centrale Git-repository. Daar worden zijn wijzigingen samengevoegd met die van andere programmeurs of worden ze verworpen bij conflicten (b.v. als twee programmeurs dezelfde regel code hebben aangepast). 

In een ideaal scenario komt je website via de Git-repository op de server op verschillende adressen. Bijvoorbeeld:

  • Alle wijzigingen van alle programmeurs gaan bij elke push naar https://dev.jouwwebsite.be. Hier kunnen natuurlijk regelmatig foutjes voorkomen als een programmeur iets verkeerd heeft gedaan, maar die kan de programmeur hier dus terugzien.
  • Periodiek verzamelen we de goedgekeurde wijzigingen op een aparte locatie https://test.jouwwebsite.be. Deze versie dient vooral voor de klant om alles te testen. 
  • Indien de klant aangeeft dat alles in orde is, kan de testversie vervolgens van de website naar productie (https://www.jouwwebsite.be). 

Dus nogmaals: in een ideale wereld gebeurt dit hele proces volledig automatisch. Natuurlijk kost het veel moeite om deze perfectie te bereiken. De meerwaarde van een degelijke hostingprovider ligt volgens ons precies in het begeleiden van de klant richting zo’n ideale wereld.

Meer weten over WordPress? Download onze whitepaper

Dit waren de eerste stapjes in de opstart van een WordPress-site. Uiteraard gaat dit proces nog veel verder dan enkel FTP en GIT. Juist daarom hebben wij een whitepaper ontwikkeld over al de in en outs van WordPress. Gelukkig kan je deze gratis downloaden. 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Via Media 4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Kunnen wij je helpen?