Help mijn website is gehackt!

Help mijn website is gehackt - level27

Wat kan ik doen als ik gehackt ben?

Het is vooral belangrijk om kalm te blijven en niet te panikeren. Ja, het is erg vervelend dat je website gehackt werd en wellicht schadelijk voor jou en je merk, maar niet alles is verloren. Er zijn stappen die je kan nemen en er zijn voldoende organisaties die je hiermee kunnen helpen. 

Misschien wel de belangrijkste vraag: heb je backups?

Als jij of je hostingprovider over een backup beschikt, is de meest verstandige actie om een kopie te maken van de gehackte site voor later onderzoek en dan de backup van voor de hack terug online te plaatsen. Na het terugzetten moet je onmiddellijk onze tips voor een veilige website nalezen. Deze stappen moet je doorlopen om te vermijden dat je opnieuw slachtoffer bent van dergelijke aanvallen. 

Gelukkig hebben we een uitgebreid overzicht van hoe je jezelf kan voorbereiden. Lees er meer over in onze blog 'beter voorkomen dan genezen'

Afhankelijk van de ouderdom van je laatste backup, kan het zijn dat je specifieke inhoud of bepaalde aanpassingen van de website verliest. Die kan je terughalen uit de kopie van de gehackte versie of je kan de aanpassingen opnieuw gaan implementeren. Voor dynamische sites zoals webshops, is dit natuurlijk veel complexer. Dit omdat je bijvoorbeeld bestellingen en gegevens verloren bent door de hack. De aanpak bij dergelijke sites moet iets voorzichtiger gebeuren. Misschien moet je overwegen om je website eventjes offline te halen met een tijdelijke boodschap naar je klanten. Zo kan je ondertussen de tijd nemen om al de nodige gegevens te verzamelen om vervolgens terug online te verschijnen. 

Geen backup?

Dit is erger, veel erger zelfs. 

Eigenlijk heb je nog maar 2 opties: je website schoonmaken of hem volledig weggooien.

  1. Website schoonmaken. Af en toe kan dit nog. Soms is de hack zo subtiel gedaan dat je er gewoon niets van merkt. Misschien zijn er zelfs bestanden verwijderd door de hackers en vind je deze al helemaal niet meer terug! Er zijn organisaties die beloven sites te kunnen schoonmaken, heel regelmatig lukt dit. Maar niemand kan je de garantie geven dat je site hersteld zal worden naar de staat van voor de hack plaatsvond.
  2. Website weggooien. Als de schade te groot is, is het beter om de website offline te halen, hoe drastisch dit ook klinkt. Je zet dan een tijdelijke pagina online en werkt ondertussen aan een oplossing. Dit willen we uiteraard voorkomen!

Revalidatie

Als je site terug online staat, moet je weten dat je site opnieuw een doelwit kan zijn van dezelfde hackers. Zorg er dus voor dat je alle stappen doorloopt uit onze tips voor een veilige website! 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Wees hackers te snel af en neem contact op met Level27. Wij begeleiden je eenvoudig en zorgen voor een veilige site!

Onderwerp