SMTP

Klassieke, zwarte brievenbus voor huis

Wat is SMTP?

SMTP is de afkorting van 'Simple Mail Transfer Protocol' en is het standaard protocol voor het versturen van emails. Simpel gezegd zorgt het er dus voor dat een mail verstuurd kan worden naar een onvanger.

Voor de communicatie tussen SMTP-servers wordt TCP-poort 25 gebruikt. Deze poort staat standaard ingesteld bij de meeste mail clients. Een SMTP-server wordt vaak getest door middel van telnet, een netwerkprotocol dat het mogelijk maakt om vanop afstand in te loggen op een server.

 

Hoe werkt SMTP?

SMTP start steeds bij de verzender. Het protocol wordt namelijk pas in gang gezet wanneer iemand een mail wil verzenden. Eerst worden de afzender en ontvanger gespecificeerd, daarna de verzendgegevens en als laatste de inhoud van de mail. Wanneer alles verzameld is, zet het SMTP de mail tijdelijk op de server van de provider. De mail wordt hier bewaard totdat de ontvanger de mail kan ophalen. 

 

Is SMTP veilig?

Het klassieke SMTP is al oud en heeft hierdoor beperkingen en kwetsbaarheden. De voornaamste nadelen zijn spam, phishing, malware en ransomware.

Daarom zijn er doorheen de tijd methodes ontwikkeld die spam detecteren en afzonderen. Hierdoor is het versturen van e-mails veel veiliger geworden.

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Heb je vragen? Neem contact op!

Onderwerp

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.