Private cloud

Wolken

Private cloud

Private cloud, ook wel privécloud genoemd, is een online infrastructuur die door één enkele organisatie gebruikt wordt. Meer specifiek hebben we het over opslagcapaciteit, software, hardware of hele platformen. Deze infrastructuur kan zowel fysiek bij het bedrijf geplaatst zijn of bij een externe cloud provider.

Wat is private cloud concreet?

Zoals de naam het weggeeft, is private cloud niet openbaar. In tegenstelling tot public cloud deel je dus geen hard- of software met andere bedrijven, maar wordt dit enkel gebruikt door één organisatie. De infrastructuur staat hierbij fysiek op de locatie van het bedrijf of bij een externe cloud provider. Bij deze laatste optie, worden de services simpelweg gehost naar het bedrijf.

Is het bedrijf dan ook de eigenaar van alle apparatuur? Dit hangt ervanaf. Wanneer het bedrijf de infrastructuur zelf aankoopt en op hun locatie onderbrengt, is dit logischerwijze hun eigendom. Ze hebben hier namelijk zelf in geïnvesteerd en er is geen derde partij betrokken. Deze aanpak noemt men on-premise. Om het fotografisch te onthouden, denk je maar aan allerlei apparatuur, zoals servers, onder je bureau.

Een andere optie is om een cloud provider te betrekken. De infrastructuur bevindt zich dan niet op de locatie van het bedrijf, maar wel bij de cloud provider. Hier is het afhankelijk wie de investering gedaan heeft. Is het eigendom van de cloud provider, huur je de apparatuur. Is het jouw eigendom, betaal je de cloud provider voor het onderbrengen van je infrastructuur. Het onderhoud en bijbehorende kosten is hierdoor ook afhankelijk van het eigenaarschap. 

young man engineer making program analyses

Wat zijn de voordelen van private cloud?

On-premise en private cloud lijken sterk op elkaar. Toch komt private cloud met voorsprong als beste uit de bus.

  • Grotere flexibiliteit: aangezien de cloudomgeving enkel voor één bedrijf is, maak je deze volledig op maat van dit bedrijf
  • Schaalbaarheid: een private cloud is makkelijker te schalen dan on-premises infrastructuur. Handig dus wanneer je snel wil groeien.
  • Controle: je deelt de cloudomgeving niet met andere organisaties, dus heb je logischerwijze meer controle en privacy

Zijn er andere cloud opties?

Jazeker. Public cloud en hybrid cloud.

Public cloud is compleet het tegenovergestelde van private cloud. Bij public cloud ga je alles extern plaatsen. Je investeert dus niet zelf in hardware (zoals servers), maar gaat een infrastructuur huren bij een externe cloud provider. Zoals de naam het weggeeft, is deze publiek door iedereen te gebruiken. Je huurt dus slechts een deel van de infrastructuur en deelt dezelfde server met andere bedrijven. In tegenstelling tot private cloud betaal je hier slechts voor het deel dat je effectief gebruikt. Bij private cloud betaal je voor de gehele infrastructuur, ongeacht het gebruik.

The best of both worlds? Hybrid cloud. Dit is een combinatie van private en public cloud. Bij deze vorm heb je zowel eigen infrastructuur op jouw locatie, als infrastructuur die je huurt van een externe cloud provider.

Welk cloud model de beste optie is, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Het is daarom belangrijk om je te informeren of te laten informeren. Bij Level27 hebben we jarenlange ervaring in webhosting en alle cloud toepassingen. Onze deur staat altijd voor je open. Laten we kennismaken!

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Kunstlaan 18/4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Onderwerp

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.