Wat is NGINX?

  Dieter
  by Dieter D'haese
NGINX Level27

In dit blogartikel willen we je laten kennismaken met NGINX, uitgesproken, Engine-x. NGINX is één van de populairste web- en proxyservers op dit moment. Het nut van NGINX is vooral gericht op enkele protocollen: http, pop3, SMTP en draait vooral op Linux, Windows, Unix, Solaris…

Maak kennis met NGINX - uitgesproken: Engine-x. Het is één van de populairste web- en proxyservers op dit moment. Het nut van NGINX is vooral gericht op enkele protocollen: http, pop3, SMTP en draait vooral op Linux, Windows, Unix, Solaris…

Server met sterke performance

In de beginfase was het de bedoeling een server te ontwikkelen. Een buitengewone server! Eén met een sterke performance die veel clients tegelijk kan bedienen zonder al te veel resources te verbruiken. Met het oog op de toenemende populariteit van de webserver werd in 2011 dan NGINX opgericht. Het commerciële bedrijf is sindsdien verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de software en biedt, naast de gratis standaardversie, met NGINX Plus ook betaalde support en aanvullende functies aan, zoals een betere load balancing.

Modulaire opbouw

NGINX is net als Apache modulair opgebouwd. Dat betekent dat de verschillende functies beschikbaar worden gesteld via bijbehorende modules, die jij als beheerder kunt activeren of deactiveren.

De belangrijkste functie van de web- en proxyserver, is dat NGINX meer dan 10.000 gelijktijdige connecties af kan handelen. Dit doet de server met een bijzonder laag geheugengebruik. Verder heeft de server een authenticatie-module, ondersteuning voor https en ondersteuning voor caching. NGINX beschikt ook over loadbalancing met health checks en virtuele servers die gebaseerd zijn op een naam en/of IP-adres. 

Andere functies binnen NGINX omgeving

Hier vind je nog een beknopt overzicht van andere functies binnen een NGINX omgeving:

 • Reverse proxy
 • Kunnen serveren van statische bestanden, indexen en automatische indexeermogelijkheid
 • Virtuele servers gebaseerd op naam of IP-adres
 • HTTP2
 • IPv6-compatibel
 • FLV- en MP4-streaming
 • Herschrijven van URL's
 • Het limiteren van gelijktijdige connecties, bandbreedte en requests
 • Geolocatie op basis van IP-adres
 • Mailproxy met TLS/SSL, StartTLS, SMTP, POP3 en IMAP
 • Performance monitoring

Populaire webserver 

Het is in België de op twee na meest gebruikte webserver van alle domeinen en de op één na meest gebruikte voor alle actieve websites. Kortom, een geweldige tool om mee te werken. Zeker in onze branche. Indien je meer inlichtingen wil, aarzel niet om ons hierover te contacteren. Telefonisch of via het contactformulier hieronder!

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via