Is mijn backup veilig én volledig?

  Backup

  We vertellen je waarom regelmatige backups aangeraden zijn, hoe wij dat bij Level27 doen en hoe je ze controleert. Lees verder!

  Backups zijn belangrijk, dat heb je waarschijnlijk al eens gehoord. "Maak een backup van je gegevens voor het geval dat er iets gebeurt." Iets gebeurt? We verduidelijken het één en ander in dit artikel.

  Wat zijn backups en waarom zijn ze nodig?

  Een backup (in het Nederlands: reservekopie) is een veilige kopie van je gegevens. Die gegevens kunnen op verschillende plaatsen staan: je PC, je laptop, je tablet, je smartphone, maar ook jouw gegevens die in de 'cloud' voor je bewaard worden.

  Het is over de laatst genoemde categorie dat wij waken natuurlijk, dus daarop focussen we ons nu even.

  We maken backups omdat je je gegevens op verschillende manieren kan kwijtraken:

  • de infrastructuur of server waarop jouw gegevens staan, geraakt corrupt of verloren
  • jouw website of gegevens worden 'gekraakt', bijvoorbeeld door een beveiligingsprobleem in jouw webapplicatie
  • je verwijdert zelf (per ongeluk) je gegevens

  Omdat er zoveel kan gebeuren, is het maken van backups één van onze kerntaken. 

  Een belangrijk woord in de definitie van backup is het woord veilig. Een backup kan immers pas als veilig beschouwd worden als de kopie van de gegevens op een aparte, veilige plaats wordt opgeslagen die onafhankelijk is van de hoofdlocatie van je gegevens. Alleen zo kan je er zeker van zijn dat je bij verlies van je gegevens nog kan beschikken over je backups.

  Hoe maken we backups?

  Bij Level27 hebben we een minimaal backupschema dat we toepassen op alle klanten. We maken backups elk uur van de dag, die we 24 uur bijhouden. Bijkomend maken we elke dag een volledige backup, die we tenslotte 1 maand bijhouden. Voor sommige situaties houden we de gegevens zelfs langer bij!
  We maken backups van al de diensten die we beheren: of die nu in onze Belgische datacenters staan of bij internationale cloud providers als Amazon, Digital Ocean of Azure.

  Deze backups worden getransporteerd naar een locatie in een Belgisch datacenter. De backuplocaties en servers worden niet gebruikt om hostingdiensten te leveren, deze zijn uitsluitend ingericht om backups te stockeren en terug op te vragen.

  Hoe controleren we backups?

  Backups maken is 1 ding, als je niet zeker weet of ze werken, ben je nog nergens. Onze controles bestaan uit 3 lagen:

  • Allereerst is er de monitoring van de backups zelf. De processen die elk uur en dagelijks lopen, informeren onze Operations Engineers in geval van problemen, die daarop onmiddellijk reageren.
  • Ten tweede zijn er natuurlijk de klanten die restores, het terugzetten van gegevens van een bepaald moment, vragen. Hiervoor stellen we een strikte KPI in, zodat de restore in geen enkel geval mag falen. 
  • Tenslotte doen we op regelmatige basis ook geautomatiseerde recoverytesten. Dat is een simulatie van een restore-vraag van willekeurige klanten. Ook hier hebben we de norm dat geen enkele recoverytest mag falen.

  Conclusie

  Of je gegevens nu door ons beheerd worden of niet, backups blijven belangrijk! Heb je hulp nodig? Twijfel dan zeker niet onze raad in te roepen via het contactformulier hieronder.

  Vragen of opmerkingen?

  Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
  We helpen je graag verder.

  Deel deze blog via