Let op met Cryptolocker

De laatste dagen worden weer veel mensen getroffen door Cryptolocker-virussen.

De laatste dagen worden weer veel mensen getroffen door Cryptolocker-virussen. In dit bericht lichten we toe wat Cryptolocker precies is en maken we je bewust van de gevaren ervan.

Wat is Cryptolocker?

Cryptolocker is een virus gericht op Windows systemen en dat is op zich niet speciaal. Wat speciaal is, is dat het virus al jouw bestanden niet verwijdert maar versleutelt. Hierdoor blijven de bestanden wel nog op je computer staan, maar je kan ze niet meer lezen totdat je de maker van het virus betaalt om de bestanden terug te ontcijferen.

We noemen dit type van virussen dan ook ransomware, want je bestanden worden als het ware gegijzeld en pas weer vrijgegeven in ruil voor losgeld.

Wat kan ik doen als ik Cryptolocker heb?

Als je geen backup van je gegevens hebt, is er niet veel dat je kan doen. Je kan betalen natuurlijk en hopen voor het beste. Al ben je nooit zeker van een goede afloop. In het slechtste geval ben je alles kwijt. In het beste geval heb je (een deel) van je bestanden terug.

Laten we nu even focussen op wat je moet doen om dit te voorkomen in de toekomst?

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kan je wel allemaal doen om deze problemen te vermijden? In dit deel geven wij je alvast 5 tips hoe je deze problemen kan voorkomen.

Gebruik een Antivirus

Enkele jaren geleden wist iedereen dat je op Windows-computers een antivirus-software moet installeren, maar dit is wat op de achtergrond geraakt. Toch is dit nog steeds zeer belangrijk. Het is zelfs essentieel dat elke Windows-computer een werkende en up-to-date antivirus heeft!

Wees waakzaam

Natuurlijk moet je opletten met verdachte mails en die niet zomaar openen. Maar wat is een verdachte mail. We lichten dit even toe met volgend voorbeeld:

Stel dat je net die dag een pakket verwachtte? Je zal dan al snel op zo'n link doorklikken, maar in dit geval krijg je hierdoor het virus binnen. Wees dus steeds op je hoede bij speciale mails!

Maak tijdig backups

Met een backup maak je op regelmatige basis een reservekopie van al je gegevens naar een veilige locatie. Let op: een backup op een externe harde schijf die je via USB of netwerk aan je computer hangt, is geen veilige backup! Virussen als Cryptolocker zijn slim genoeg om ook je externe schijven aan te pakken.

Gelukkig zijn er voldoende oplossingen om veilige backups te maken:

  • Je kan een externe harde schijf nemen waar je je backup op zet en telkens ontkoppelt en weglegt op een veilige plek. Natuurlijk moet je opletten dat je die schijf niet aan je computer koppelt als deze reeds besmet is.

  • Je kan een backup van je gegevens opslaan in de cloud. Er zijn voldoende commerciële oplossingen beschikbaar of je kan iets gebruiken als Duplicati.

Wij kunnen je adviseren naar een goede backup strategie. Contacteer ons gerust!

Backup je mails online

Verbazend veel mensen hebben al hun e-mails op hun lokale computer staan door te werken met POP3 mail. POP3 is een instelling van je mailbox en betekent dat alle inkomende mail van de mailserver naar jouw computer wordt gehaald en je bijgevolg geen online kopie meer hebt.

In combinatie met het ontbreken van een degelijke backup strategie vormt dit een groot gevaar. Wie wil er immers zijn volledige mailarchief van de afgelopen jaren verliezen? Toch is dit een realiteit waar we helaas dagelijks mee geconfronteerd worden. De boosdoener hoeft daarom niet altijd een virus te zijn, als je harde schijf stuk gaat, zijn ook al je mails verloren.

De oplossing is gelukkig vrij simpel. Je moet ervoor zorgen dat je mails niet enkel lokaal op je computer worden bijgehouden. Dit kan je door van POP3 te switchen naar IMAP. Uiteraard kan je ook gebruik maken van een externe dienst zoals Google Apps of Office 365 van Microsoft.

Wij kunnen je hierbij zeker helpen door je mailbox op IMAP in te stellen of je te begeleiden naar Google Apps!

Conclusie

Heb je nog geen goede backup strategie? Ben je ongerust over de veiligheid van je mails? Schiet dan onmiddellijk in actie of contacteer ons voor onze hulp of advies! Better be safe than sorry.

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via