Lamptwist

  Een voorbeeld van onze intake-aanpak: Lamptwist

  We hebben nu al heel wat geschreven over websites, o.a. over de performantie, de beveiliging en het verhuizen ervan. Maar hoe kunnen we beter onze aanpak illustreren dan met een concreet voorbeeld? Lamptwist verkoopt design verlichting van superieure kwaliteit, gemaakt door ontwerpers en fabrikanten. Ze hebben een mooie fysieke winkel, maar verkopen hun producten toch vooral online. Omdat een snelle webshop hierbij natuurlijk van essentieel belang is nam medeoprichter Robbie contact met ons op.

  Als antwoord op zijn vraag voerden wij een analyse uit en deden we voorstellen om de webshop te verbeteren. Graag delen we dit parcours met jou.

  Stap 1: de situatie

  De hosting van Lamptwist zag er op zich niet slecht uit, maar was vrij klassiek opgebouwd. Er werd gewerkt met een virtuele server, voorzien van een DirectAdmin controlepaneel. De softwareversies waren nog niet stokoud te noemen, maar ook zeker niet meer heel actueel. Caching (bijvoorbeeld met Varnish) was er niet.

  Het resultaat was een webshop waarvan de snelheid absoluut aan verbetering toe was. Het eerste keer laden van een productpagina nam best veel tijd in beslag:

  In de eerste regel zie je dat de pagina 2.62s nodig had om te laden. Dat is heel lang.

  Wanneer deze pagina een tweede keer geladen werd zat deze al in het geheugen (interne cache) van de webshop en ging dit al een stuk sneller:

  Hier zie je dat het laden van dezelfde pagina slechts 178ms in beslag nam en dat is wel erg snel.

  Het doel was dus om de eerste laadtijd aan te pakken, want bezoekers die te lang moeten wachten zouden wel eens kunnen afhaken.

  Stap 2: de verbetering

  Dit was een kolfje naar onze hand. We pasten onze gekende recepten toe:

  • Analyse website
  • Implementatie Varnish
  • Optimalisatie CMS-instellingen
  • PHP7

  Nog even een woordje uitleg over PHP 7. Lamptwist maakt gebruik van Prestashop, een bekend en goed eCommerce-platform, geschreven in PHP. PHP is de programmeertaal waarin heel veel websites geschreven worden. De laatste versie hiervan is PHP 7, die nu al een tijdje stabiel is en dus ook beschikbaar is op onze servers. Wat deze versie erg interessant maakt zijn de performantieverbeteringen.

  PHP 7 bleek compatibel te zijn met de gebruikte versie van Prestashop. Na enkele grondige testen hebben we er dan ook voor gekozen om voor Lamptwist te werken in PHP 7.

  Stap 3: de resultaten

  We laten onze wetenschappelijk verantwoorde steekproef (*) nog eens lopen:

  De eerste request heeft nu 699ms nodig in plaats van de eerdere 2.62s.

  Bij het tweede keer laden zijn de resultaten zelfs nog beter:

  De laadtijd bedraagt 74ms in plaats van 178ms, wat toch een behoorlijke verbetering is.

  (*) Je kan argumenteren dat onze steekproef niet wetenschappelijk verantwoord is, aangezien het maar een momentopname is. We zouden uitgebreide load testing kunnen doen en alle bijhorende grafieken kunnen meegeven, maar uiteindelijk blijft de conclusie hetzelfde: de website is stukken sneller geworden.

  Stap 4: wat nu?

  We kunnen nog een stapje verder gaan door:

  • Varnish HIT-rate te verbeteren
  • CDN te implementeren
  • Assets (CSS, Javascripts) te optimaliseren en te groeperen

  Opmerkingen? Neem contact met ons op, wij zijn er altijd om je te helpen!

  Vragen of opmerkingen?

  Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
  We helpen je graag verder.

  Deel deze blog via