Hoe kies ik een goede hosting provider?

Persoonlijk contact met hosting provider.

Het vinden van een nieuwe hosting partner is een erg tijdrovend proces. Wij geven je enkele elementen mee waar je toekomstige hosting partner over moét beschikken!

Een nieuwe hosting provider vinden is een erg tijdrovend proces: online vind je gemengde recensies; je weet niet wat je mag verwachten én je hebt misschien niet voldoende kennis in huis om te bepalen wat jouw website exact nodig heeft. Kortom: je verspilt uren tijd aan opzoekwerk, maar wordt er niet wijzer uit.

Kies voor bereikbare en klantvriendelijke hosting

Hoe goed een hostingbedrijf ook is, problemen kunnen altijd voorkomen. Het beste wat een hosting partner kan doen, is ervoor zorgen dat een probleem of issue correct behandeld en opgelost wordt, aan de hand van gestroomlijnde processen en dat dit vervolgens op een transparante manier naar de klant gecommuniceerd wordt. Een uitval kan natuurlijk altijd voorkomen en dat beseffen webbouwers ook. Maar wanneer de partner dit gaat negeren of ontkennen, ontstaat er beslist wrevel: het vertrouwen wordt aangetast en de samenwerking wordt ongetwijfeld op de proef gesteld.

Daarom is een van de belangrijkste kenmerken van een goed hostingbedrijf een toegankelijke communicatie. Ze moeten je snel verder helpen, het liefst via Live Chat, e-mail, ticketing systeem of per telefoon.

Wat heb ik nodig voor de hosting van mijn website/applicatie?

Ben je op zoek naar een comfortabel hostingpakket voor een simpele website, dan zorg je best dat volgende diensten aanwezig zijn:

  • Gratis klantenservice via een professionele chattool (slack), telefoon, e-mail of ticketing
  • Een geschikte hoeveelheid webruimte op maat van de website/applicatie
  • Meer dan voldoende dataverkeer
  • Database ondersteuning, bijvoorbeeld MySQL E-mailadressen en eventueel webmail
  • Automatische backups van de bestanden en databases
  • Support voor de meest recente versies van PHP en MySQL DNS beheer, ook voor veiligheid en subdomeinen
  • Eenvoudige activatie van een beveiligde verbinding via SSL certificaten
  • Intuïtief controlepaneel voor self-service

Kosten voor website hosting en domeinnaam

Tegenwoordig kan je al een website krijgen voor een habbekrats. Maar in het geval van hosting is goedkoop vaak duurkoop. Je betaalt namelijk ook voor een goede klantenservice, weinig downtime en handige features. Voor een simpele website heb je niet zoveel nodig: 500 MB ruimte is voor de meeste sites met 5 à 20 pagina’s meer dan genoeg. Als je daarbovenop niet té veel bezoekers verwacht, is de bandbreedte overal prima. Een domeinnaam kost gemiddeld tussen de €5/jaar en €20/jaar (afhankelijk van de extensie .com of .be). Geen al te grote kosten dus.

Om een goede functionaliteit van je website te bewaren, maakt het niet zoveel uit bij welk bedrijf je je domeinnaam geregistreerd hebt. Toch is het interessant om je domeinnaam en hostingpakket bij eenzelfde provider te hebben staan. Waarom? Het is veel eenvoudiger om via een bestaand of zelf ontwikkeld controlepaneel de website met het gevraagde domein te koppelen. Bovendien worden bij meedenkende providers de DNS-records automatisch gecreëerd.

Technische meerwaarde

Bekijk van naderbij wat je eventuele hosting partner te bieden heeft. Ze kunnen wel dwepen met uptime, maar uiteindelijk is dat al een musthave wanneer je hostingdiensten aanbiedt. Een autoverkoper zal ook niet uitpakken met het feit dat die of die auto 4 wielen heeft, dat is nu eenmaal een standaard gegeven. Hostingpartijen moeten focussen op aspecten die belangrijk zijn voor webbouwers: de snelheid van een website, veiligheid die geregeld kan worden door een SSL-certificaat, caching voor een vlottere website, automatische updates, ... en dit moet allemaal eenvoudig aangevraagd kunnen worden.

Het belangrijkste gegeven is de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de hosting partner. Zo kunnen ze je proactief de nodige hulp bieden en een kwalitatieve support leveren.

"Een autoverkoper zal ook niet uitpakken met het feit dat die of die auto 4 wielen heeft, dat is nu eenmaal een standaard gegeven."

Conclusie

Persoonlijk ben ik van mening dat je ook bij webhosting krijgt waarvoor je betaalt. Enkel informatie vergaren via de website is bovendien vaak onvoldoende. Vraag daarom aan bekenden om hun ervaringen en raadpleeg recensies. Wat één jaar geleden nog goed was, kan nu plots bekend staan als niet voldoende. Kortom, wij kunnen je enkel adviseren om een wel doordachte keuze te maken. Informeer bij klanten, raadpleeg de website, wees duidelijk over je doelen en wensen wanneer je met een partner in contact komt. Raadpleeg ook eens hun sociale media, zo kan je je een beeld vormen van de samenwerken en weet je meteen of er een klik is.

Weet dat je bij Level27 goed zit

De voorgenoemde zaken die zeker aanwezig moeten zijn bij een ‘goede’ hosting partner, vind je zeker ook bij ons terug. We doen er namelijk zoveel mogelijk aan om een betere hosting partner te zijn, door onze klanten zo goed mogelijk verder te helpen. Heb je toch enkele aanbevelingen waarmee we onze hostingdiensten nog verder zouden kunnen verbeteren, horen we het graag!

Goede hosting

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via