Het datacenter en netwerk van Level27

    Thomas Woidt
    by Thomas Woidt
Datacenter

Als hostingexpert kiezen we de datacenters waarmee we samenwerken natuurlijk niet toevallig. En ook over ons netwerk is goed nagedacht. In dit blogartikel nemen we je mee naar het hoe, wat en waarom.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een faciliteit waar ICT-apparatuur, waaronder servers, zijn ondergebracht. Behalve servers vind je hier ook bedrijfskritische ICT-apparatuur. 

Waarom voor een datacenter kiezen?

Om een optimale transfer en beveiliging van data te garanderen, kies je best voor een datacenter in plaats van je data en processen lokaal te runnen en opslaan.
Voor een optimale transfer van je data is ook het netwerk van uiterst belang.

Wat is een netwerk?

Een computernetwerk is een systeem voor communicatie tussen twee of meer computers. De communicatie verloopt via netwerkkabels of via een draadloos netwerk. Men spreekt van een LAN in het geval van lokale plaatsgebonden bekabeling waarop computers binnen één gebouw of een campus aangesloten worden en een WAN wanneer er sprake is van verbindingen over grotere afstanden.

We kennen allemaal de grote internetproviders in België, zoals Telenet en Proximus. Zij zorgen ervoor dat je thuis of op kantoor beschikt over een internetverbinding waarmee je data kan versturen en ontvangen. Maar er zijn ook andere connectiviteitsmogelijkheden, waaronder je eigen private lijnen onafhankelijk van een leverancier.

Hoe beheert Level27 zijn netwerk en datacenters?

Het netwerken van Level27 is van geen enkele leverancier afhankelijk. Dat wil zeggen dat we beschikken over officieel toegewezen IP-adressen, bij RIPE, die we dan zelf adverteren richting meerdere zogenaamde tier-1 en tier-2 operatoren. Bij uitval van één verbinding zal de connectiviteit transparant, zonder verandering van adres, blijven werken. Vandaag werken we met 3 van ‘s werelds grootste operatoren samen, deze zijn altijd aangesloten op één of meerdere van onze datacenter locaties, zodat we een hoge beschikbaarheid kunnen garanderen.

Eigen Dark fiber netwerkring

Onder het mom “wat je zelf doet, doe je meestal beter”, heeft Level27 een eigen dark fiber netwerkring. Dit betekent dat we tussen onze 4 belangrijkste datacenter locaties een redundante, gesloten ring hebben gebouwd die alles met elkaar verbindt. Met ‘dark fiber’ wordt bedoeld dat we niet afhankelijk zijn van een provider, maar dat wij zelf controle hebben over de belichting van de glasvezels en we dus zo over een bijna oneindige capaciteit beschikken.

De opbouw van het gehele netwerk tot de connectiviteit van een enkele server is volledig redundant uitgevoerd, de standaard capaciteit per virtuele machine is 1 gigabit maar kan zonder problemen oplopen tot 40 gigabit.

We ondersteunen native IPv4 en IPv6. IPv6 is overigens een van onze speerpunten: alle diensten worden standaard hiermee afgeleverd en wij pushen dan ook om hiervan gebruik te maken.
Alle interne componenten, alsook onze afgesplitste storage netwerken, zijn volledig op minstens 10 Gb aangesloten. Onze eigen backbone draait op een snelheid van 40 Gbps en meer.
Alle hardware is eigendom van Level27. Wij gebruiken voornamelijk Supermicro (servers) en Juniper (networking). Elk systeem is gevirtualiseerd op basis van KVM, op een storage-laag van ZFS-machines. Deze ZFS-machines bevatten uiteraard SSD-schijven.

Level27 doet geen colocatie en host geen custom hardware voor de klant, enkel eigen standaarden.

PRIMAIR DATACENTER

INTERXION

Wij hebben vanaf het begin gekozen voor een aantal vaste datacenter partners. Door deze keuze krijgen we zeer sterke garanties rondom de datacenter infrastructuur. Dit laat ons ook toe te focussen op onze dienstverlening en biedt de nodige flexibiliteit binnen projecten.

Binnen onze standaard dienstverlening worden de diensten aangeboden vanuit onze hoofdlocatie, Interxion Brussel. Dit datacenter heeft een Tier 3-status, een uptime van 99,98% per jaar dat wordt gegarandeerd. Interxion is ISO27001 en ISO14001 gecertificeerd.

Datacenter

 

Wat voorziet Interxion allemaal ter beveiliging van je data en processen?

Stroomvoorziening

Binnen het datacenter heeft iedere rack 2 volwaardig gescheiden circuits, een zogenaamde A en B feed. Elke feed is telkens voorzien van een eigen UPS (2N).
Bij stroomuitval wordt direct overgeschakeld op een set van generatoren met een autonomie van minstens 24h, uitgebouwd volgens een N+1 principe.

Alle apparatuur in onze racks is voorzien van een dubbele voeding of wordt aangesloten op een “Source Transfer Switch”, die transparant tussen de A en B feed kan schakelen.
Minstens 4 keer per jaar is er een zogenaamde “black-building-test”, waar de hele infrastructuur tijdens de nacht van A tot Z getest wordt.

Airconditioning

De temperatuur in de dataruimtes staat consistent op 21 graden met een luchtvochtigheid van 50% (+-10%) en wordt strikt gecontroleerd.

Alle racks staan opgesteld in een zogenaamde cold-corridor layout. Hierdoor wordt de koude en warme lucht in de ruimte van elkaar gescheiden en is de airflow binnen de servers optimaal.
 

Dataruimte

Brandbeveiliging

Al onze datacenters zijn voorzien van een op-laser-gebaseerd rookdetectiesysteem (VESDA - Very Early Smoke Detection Apparatus). Dit systeem geeft signalen af, nog voordat er brand uitbreekt.
Blussen gebeurt geheel automatisch op basis van gas (oa. Argon). Het aandeel zuurstof in de ruimte zakt dan tot rond 13-15%. Hierdoor maakt het vuur geen kans en is er geen schade aan de infrastructuur. 
 

Fysieke beveiliging

Alle datacenters zijn omheind met metershoge hekken, voorzien van een CCTV (Closed Circuit Surveillance)-systeem. En dit zowel binnen als buiten het gebouw. Daarnaast hebben ze telkens 24/7/365 on-site security. 
Deze on-site security staat niet alleen in voor het afdwingen van een zeer strikte security policy, maar ook voor de correcte identiteitscontrole van iedereen die toegang heeft.  
Elk rack bezit een uniek slot. De sleutels worden uitsluitend op basis van toegangslijsten verdeeld. Tot deze racks krijgen klanten geen toegang! 

Duurzaam?

Duurzaamheid staat centraal bij Interxion

Doordat Level27 voor Interxion koos, koos het ook voor een datacenter waarin continuïteit centraal staat. 100% van Interxions energie is afkomstig uit duurzame bronnen. Ze hebben energiebesparende ontwerpen ontwikkeld en doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, van poolwinden en grondwaterkoeling tot de Baltische Zee.
Energie is een cruciaal onderdeel van de diensten die Interxion aan zijn klanten levert. Ze beheren hun bronnen op een verantwoordelijke manier en blijven innoveren om het ontwerp en het beheer van zijn datacenters te kunnen verbeteren. Dit houdt in dat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om de energiezuinigheid te verbeteren, de koolstofuitstoot te verminderen en afval te reduceren.

Als marktleider in de Europese datacenterbranche geven ze het goede voorbeeld qua milieuverantwoordelijkheid. Naast innovaties op het gebied van techniek en zorgvuldige procedures om de energiezuinigheid te maximaliseren, ondersteunt en gebruikt Interxion energie uit duurzame bronnen met een lage koolstofuitstoot. Dit natuurlijk voor zover dit praktisch mogelijk is in de markten waarin ze actief zijn. 

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via