Eigen server vs cloud server

Datacenter

Als gespecialiseerde hostingpartner vinden we dat een vergelijking tussen eigen servers, oftewel on premise servers, en cloud servers niet mag ontbreken op onze blog.

Dit blogartikel schreven we vanuit onze jarenlange ervaring in het installeren en beheren van IT-infrastructuur. We hebben servers beheerd in berghokken, in technische ruimtes, in datacenters en sinds enkele jaren ook bij publieke cloud providers. Intussen durven we dan ook stellen dat we experts zijn ter zake.

Eigen server of cloud server, wat is voor jouw organisatie de beste optie? Dat ontdek je in onze whitepaper, mét uitgebreide business case en advies voor jouw bedrijf, zodat je de beste oplossing kan kiezen.

Wat betekent on premise?

‘On premise’ betekent dat servers fysiek bij de organisatie staan. Het gaat dus om eigen servers.

We komen on premise servers overal tegen: onder het bureau van de receptie, in het schoonmaakhok, in het archief. Of in aparte serverruimtes met airconditioning, noodstroomgenerator en complete brandbeveiliging met gasblussing.
 

Wat is cloud?

Voor de ene staat cloud gelijk aan fancy kant-en-klare services bij Amazon of Azure, voor de andere is cloud iets dat echt in de ‘wolken’ zit. Een andere, meer nuchtere waarneming is dat de wolken bestaan uit Linux servers:

Cloud servers

Maar wat is dan public cloud?

Er is een speciale subcategorie van cloud en die noemen we public cloud. Enkele cloud providers zijn immers zo groot geworden dat ze een eigen leven zijn beginnen leiden. De public cloud markt wordt gedomineerd door Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS).

Deze providers hebben een breed gamma en kunnen snel capaciteit leveren. In de datacenters van Level27 en zeker on premise is er iets meer tijd nodig. Uiteraard komt deze flexibiliteit niet voor niets. Budgetcontrole en management bij public cloud providers is een grote uitdaging.
 

De componenten van een afgewerkte dienstverlening

Hieronder sommen we de componenten op die wij (kunnen) voorzien. Of de component nodig is, hangt af van het project en de situatie. 

  • Huisvesting: servers kunnen zich bevinden in een speciaal ingerichte ruimte, in een afgescheiden ruimte die niet voorzien is voor servers, of in een datacenter.
  • Fysieke beveiliging: hiermee bedoelen we het beheersen van de toegang tot de serverapparatuur, waar deze ook staat. Een slechte fysieke beveiliging kan diefstal, beschadiging, ontregeling of ongeoorloofde toegang tot data tot gevolg hebben.

    Helaas kan je er niet altijd vanuit gaan dat de fysieke beveiliging in orde is. De gevolgen van een inbreuk zijn nochtans groot: lange downtimes en hoge kosten.

    Level27 is houder van een ISO 27001 certificaat, een certificaat waaraan je een betrouwbare hosting/datacenter organisatie kan herkennen op het vlak van informatiebeveiliging.
  • Brandbeveiliging: natuurlijk willen we de servers ook te allen tijde beschermen tegen brand. On premise kan je hiervoor automatische brandblussers voorzien, maar in de meeste gevallen gaat de apparatuur bij zo’n blussing verloren. In een datacenter daarentegen, kan je een systeem installeren dat beschadiging van de apparatuur voorkomt.
  • Temperatuurcontrole: een te hoge temperatuur heeft eveneens een negatieve impact op servers, zoals bijvoorbeeld acute beschadiging van de apparatuur. Ook voor temperatuurcontrole bieden datacenters een betere oplossing dan on premise.
  • Garantie op stroomvoorziening: stroomuitval willen we natuurlijk koste wat het kost vermijden. Niet alleen heb je tijdens én na een stroomuitval een downtime, je verliest ook tijd omdat je de infrastructuur opnieuw moet opstarten. Daarnaast zijn de magnetische schijven erg gevoelig voor stroomuitval, waardoor je apparatuur beschadigd raakt.
  • Lifecycle management: de levensduur van hardware is variabel, maar algemeen kan je stellen dat servers, harde schijven en ventilatoren 3 jaar meegaan. Voor netwerkapparatuur bedraagt de levensduur 5 jaar.
  • Monitoring: het geheel monitoren is een volgende component van een succesvolle dienstverlening. Met monitoring controleren we vanop afstand of je infrastructuur beschikbaar is en performant functioneert. Vaak wordt echter slechts een deel gemonitord. Een volledige monitoring daarentegen, monitort alle aspecten van de infrastructuur.
  • Management: Monitoring is natuurlijk niet voldoende, er moet ook op gereageerd worden. Het is dus belangrijk dat je infrastructuur zowel reactief als proactief beheerd wordt.
  • Bescherming tegen dataverlies (backups): Welke graad van datacenter of redundantie je ook hebt, er is altijd een bijkomende bescherming nodig tegen dataverlies. Backups zijn een kopie van alle gegevens op een volledig onafhankelijke locatie.
  • Locatie van de data/ISO 27001/GDPR: Een gevoelig punt vandaag is de locatie van je data, de beveiliging ervan en de impact die dit heeft op de GDPR-wetgeving. Een interessant en behulpzaam gegeven is de certificatie van ISO 27001. Net als datacenters, kunnen dienstverleners zoals Level27 ISO-gecertificeerd zijn (en zoals we hierboven al zeiden: dat zijn we ook)!
  • Netwerk: De schaalbaarheid van de infrastructuur en netwerkverbindingen hangt erg af van de locatie. Bij on premise behoren coax-verbindingen, VDSL-verbindingen en glasvezelverbindingen tot de mogelijkheden. In datacenters heb je toegang tot tientallen Tier 1 netwerkproviders met tientallen Gbits per provider.
  • Schaalbaarheid: Het is afhankelijk van het project of schaalbaarheid belangrijk is. Een publieke website bijvoorbeeld heeft een gelijkaardig belastingspatroon. Een festival website daarentegen heeft sterke pieken op bepaalde momenten. Public cloud is hier sterk in het voordeel.

In onze whitepaper gaan we dieper in op de verschillen tussen on premise en cloud servers per component, zodat je een duidelijk zicht krijgt op de voor- en nadelen.
 

Eigen servers vs cloud servers

Prijs

Als je enkel naar de prijs gaat kijken, kan je het volgende vaststellen:

  • Bij zwaardere servers lijkt on premise de meest interessante optie om te kiezen.
  • Bij lichtere servers is de TCO in cloud aanzienlijk voordeliger dan on premise, gezien de initiële investeringen die toch voor een on premise situatie vereist zijn.

Risico's

Een lage prijs heeft invloed op kwaliteit en risico's. Dus je mag stellen dat hoe meer risico's je wil mitigeren en performantie je wil winnen, hoe hoger de prijs is.

Jouw project

De echte vraag die je je moet stellen, is wat prioriteit heeft voor jouw organisatie of project:

  • Een zo laag mogelijke prijs;
  • Een zo laag mogelijk risico;
  • Een zo performant mogelijke opstelling;

Daarom vinden we het belangrijk dat je je bewust bent van alle factoren alvorens een definitieve keuze te maken.
 

Private cloud of public cloud?

Naast on premise blijven er nog twee opties open: private cloud en public cloud. Wij zijn van mening dat geen van beide opties op voorhand te verkiezen valt.

De keuze dient gemaakt te worden op basis van jouw project. Hoe ziet de applicatie eruit? Waar bevinden de gebruikers zich? Wat zijn de budgetten? 
 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn (goede!) datacenters gewapend tegen heel wat risico’s, waardoor je veel downtime, tijd en geld kan besparen als je je servers daar onderbrengt. En wat dan als je moet kiezen tussen cloud en public cloud? Deze keuze valt niet zo eenduidig te maken. Daarom bekijken wij dit project per project.

Kan je hulp gebruiken bij je keuze tussen cloud en public cloud? Contacteer ons voor een duidelijk overzicht met de afgelijnde keuzes in diensten en prijzen.

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via