Domain transfers: wat, waarom en hoe?

    Jilly Achten
    by Jilly Achten
Domain transfr

Je hebt de woorden domain transfer waarschijnlijk al wel een keer horen vallen, maar wat betekent het net om een domein over te zetten? Waarom zou je een transfer doen, hoe begin je eraan en waar hou je toch best wel rekening mee? Met dit soort vragen kunnen wij je zeker helpen!

De woorden 'domain transfer' heb je waarschijnlijk al eens horen vallen, maar wat betekent het net om een domein over te zetten? Waarom zou je een transfer doen, hoe begin je eraan en waar hou je toch best wel rekening mee? Met dit soort vragen kunnen wij je zeker helpen!
 

Wacht, waarom zou ik een domain transfer doen?

De waarom-vraag is waarschijnlijk de belangrijkste, aangezien de andere vragen zich enkel stellen als gevolg van deze. Stel dat je een domeinnaam hebt geregistreerd via één van onze concullega’s, maar hun service of prijzen lossen jouw verwachtingen niet meer in. Dan kan je de keuze maken om je domein te registreren via een nieuwe registrar. Level27 bijvoorbeeld ;). Natuurlijk wil je in geen enkel geval dat je domein op eender welk moment vervalt, want dat betekent dat je website offline zou zijn. In zo’n situatie kan je er heel erg makkelijk voor kiezen om een domein te laten omzetten, of dus ‘transfereren’. 
 

Ready, set, transfercode!

De domain transfer start altijd met het opvragen van een transfercode bij je huidige registrar. Eens je die code ontvangen hebt, bezorg je die aan je nieuwe registrar. De transfercode (of ‘authentication code’) wordt altijd verstuurd naar het e-mailadres van de domain owner. 

Zorg er dus op voorhand voor dat je zeker weet wie de domain owner is, en dat de code bijvoorbeeld niet verstuurd wordt naar een medewerker die niet langer voor je organisatie werkt. Is het e-mailadres van de domain owner niet meer up to date, kan je dat altijd laten aanpassen via je huidige registrar voordat je de code opvraagt.

Eens je de code hebt is het proces erg simpel. Bezorg de code aan je nieuwe registrar en die regelt de hele transfer voor je. Level27 gaat hierin nog een stapje verder, want via ons eigen ontwikkelde controlepaneel kan je heel makkelijk zelf een domein registreren en de transfercode zelf ingeven. Welke stappen je hiervoor specifiek moet volgen, kan je terugvinden in onze guide
 

CP4 Level27

Sh*t, de domain owner gegevens zijn fout!

Het overzetten van een domein is dus in principe een erg simpel proces, maar brengt soms wat complicaties met zich mee. Met deze tips ben je op voorhand goed geïnformeerd en loop je zeker tegen geen enkel probleem aan:

  1. Zorg dat de gegevens van je domain owner correct zijn. Een e-mailadres kunnen we wel makkelijk laten aanpassen, maar naam, adres en telefoonnummer niet. Om die gegevens te wijzigen moet er elke keer een interne transfer worden uitgevoerd, waaraan helaas ook kosten verbonden zijn. Wanneer je een domein overzet van de ene registrar naar een andere is het wel mogelijk alle gegevens kosteloos te updaten. Een double check kan dus nooit kwaad!
  2. Bezorg ons je transfercode op tijd. Een transfercode is altijd maar voor een bepaalde duur geldig. Voor een .be domein is dat bijvoorbeeld 7 dagen. Wel wordt de geldigheid van die code verlengd met 7 dagen wanneer je de code opnieuw opvraagt voor hij vervalt. Dit proces kan je vier keer herhalen, maar de vijfde keer kan je een week lang geen code meer aanvragen. Best dat je dus vanaf de start goed met zowel je huidige als toekomstige registrar communiceert.
  3. Elk top-level domain heeft zijn eigen regels voor registraties en transfers. Om de registratie of transfer van een .es of .pt domein te vervolledigen, heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig van het respectievelijke land. Om te weten wat er voor welke extensie net mogelijk is en welke stappen je moet ondernemen, biedt de Knowledge Base van RRPproxy een mooi overzicht. Moest het antwoord daar toch niet vanzelfsprekend zijn, helpt het Level27-team je natuurlijk ook graag verder!
     

Interessant?

Heb je hier vragen over? Stel dan gerust je vraag via onze chatbox, help [at] level27.be (mail)target="_blank", Facebook, Instagram, telefoon, ... ?In de tussentijd kan je ook onze andere interessante blogartikels bekijken. 

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via