Brand in het datacenter: welke disaster recovery oplossing heb je nodig?

    Thomas Woidt
    by Thomas Woidt
Disaster

Gisteren (donderdag 11 maart) brak er brand uit in SBG2, het tweede datacenter van hostingprovider OVH op hun site in Straatsburg. Om veiligheidsredenen werden ook de andere datacenters op het domein afgesloten. Het gevolg? Eén van de grootste hostingproviders van Europa kampte met technische problemen en aan klanten werd aangeraden hun disaster recovery plan te activeren. 

Dat disaster recovery plan, hoe ga je daarmee aan de slag? Wel, dat is voor iedere organisatie anders. Maar een gebeurtenis als deze benadrukt meer dan eens het belang om achterliggend een plan van aanpak klaar te hebben. Daarom helpen we je daar graag mee op weg.

RTO EN RPO

Om te bepalen wat de beste disaster recovery oplossing voor jouw bedrijf is, is het belangrijk om je RTO en RPO in kaart te brengen

  • Met RTO (Recovery Time Objective) druk je uit hoe lang het maximaal mag duren voor je hele setup na een probleem terug up and running moet zijn. Voor een bedrijfskritische oplossing is dat vaak enkele minuten, terwijl een downtime van enkele uren voor andere organisaties dan weer geen probleem zou zijn.
  • Met RPO (Recovery Point Objective) bepaal je hoeveel data je maximum mag kwijtspelen. Met andere woorden: hoe vaak je voor een herstelpunt (backup) moet kiezen. Voor een druk bezochte webshop is dit bijvoorbeeld een belangrijke indicator, aangezien die natuurlijk niet veel bestellingen de mist wil zien ingaan.

Als je deze twee factoren voor jezelf in rekening hebt gebracht, kan je samen met je hostingpartner werken aan een ideale oplossing. Let wel, hoe lager de RPO en RTO moeten zijn, hoe duurder die oplossing zal worden. En dan is het natuurlijk belangrijk om te kijken of die dure kost opweegt tegen de inkomsten die je verliest door een eventuele downtime. 

MENSELIJKE FACTOR

Het is makkelijk om op voorhand te bepalen wat je RTO en RPO in een ‘ideaal’ rampscenario zouden zijn, maar de menselijke factor speelt natuurlijk ook een rol in dit verhaal. Wanneer er sprake is van downtime, dan hangt het dataverlies ook af van de beslissing die de engineer neemt die aan een oplossing werkt. Als die snel beslist (korte RTO) een volledige backup terug te plaatsen, dan betekent dit dat je sowieso dataverlies lijdt (RPO). Als de engineer ervoor kiest om dataverlies te vermijden en langer naar een oplossing te zoeken, dan zal de RTO weer langer worden.

GROOTTE VAN JE DATA

Om helemaal de juiste oplossing te voorzien, speelt de grootte van je kritische data een belangrijke rol. Als je data te groot is, kan het bij een offsite backup oplossing gebeuren dat het te lang duurt om je backup terug op te bouwen in een nieuwe omgeving, waardoor dit de RTO (opstarttijd) overstijgt. In dat geval kan je kiezen voor snellere backup storage of hogere netwerksnelheden als mogelijke oplossingen. Maar als je de RTO wil beperken tot enkele seconden of minuten wordt een hot standby of active-active failover in een tweede datacenter noodzakelijk. 

PRAAT MET JE HOSTINGPARTNER

Ben je nog niet helemaal zeker welke richting je uit moet? Ga dan het gesprek aan met je hostingpartner die je daar zeker in kan bijstaan. Naast verschillende backupoplossingen kan Level27 ook de juiste multi datacenteroplossing voorzien om heel lage RTO- en RPO-waarden na te streven. Want als je het nu nog niet wist: een goed disaster recovery plan is een erg belangrijk onderdeel van je business continuity plan.

 

Contactgegevens

+32 (0)89 449130 Via Media 4
3500 Hasselt, België

BTW: BE0890 439 412
IBAN: BE73 6451 0290 9860
BIC: JVBABE22

Zo een disaster recovery plan opstellen is niet eenvoudig, dat vergt kennis. Gelukkig kunnen we bij Level27 ongetwijfeld mededelen dat deze kennis aanwezig is. Neem gerust contact op met ons, wij helpen je graag verder! 

Samen een disaster recovery plan opstellen?

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via