Cloud versus On-premise

Datacenter

Als experts in hosting zien wij het als een verplichting jullie in te lichten over de verschillen tussen On-premise servers en cloud servers. Dit zowel op vlak van werking als de mogelijke risico's. Hierna sommen we ook kort onze bevindingen rond deze keuze op, zodat jullie, indien nodig, de juiste keuze hierin kunnen maken.

Level27 is 14 jaar geleden gestart vanuit een fascinatie voor techniek en de wil om organisaties te helpen groeien door bezig te zijn met hun core business. Tijdens die jaren hebben we bijzonder veel ervaring opgedaan in het installeren en beheren van IT-infrastructuur. We hebben servers beheerd in berghokken, in technische ruimtes, in datacenters en sinds enkele jaren ook bij publieke cloud providers.

We durven dan ook met een grote dosis zelfvertrouwen te stellen dat wij experts ter zake zijn. Dit artikel maakt een vergelijking tussen 'On-premise' servers en 'cloud' servers. Het is immers nog steeds een erg actueel onderwerp waar veel organisaties zich vragen over stellen. Met On-premise bedoelen we dat servers fysiek geïnstalleerd worden binnen een organisatie. Bij cloud servers staan de servers 'ergens anders', waar dat ook mag zijn. Maar niet in de wolken natuurlijk. ?

Wat is On-premise? 

De term ‘On-premise’ wordt gebruikt voor servers die fysiek bij de organisatie zelf staan geïnstalleerd. Waar precies? Dat hangt af van de organisatie. We komen servers overal tegen: onder het bureau van de receptie, in het schoonmaakhok of in het archief. Ook in aparte serverruimtes met airconditioning, noodstroomgenerator en complete brandbeveiliging met gasblussing kunnen servers geplaatst worden. Je begrijpt dus onmiddellijk dat je met een enorm breed scala te maken hebt, variërend van puur amateurisme tot een professionele aanpak. 

Wat is cloud?

Cloud is een vaak gebruikte en misbruikte marketingterm die verschillende betekenissen kan aannemen. Voor de ene staat cloud gelijk aan fancy kant en klare services bij Amazon of Azure, voor de andere is cloud nog iets vager, iets dat echt in de 'wolken' zit. Een andere, meer nuchtere waarneming is dat de wolken bestaan uit linux servers: "Cloud staat voor servers die niet fysiek bij jouw organisatie aanwezig zijn".

Wat is Public cloud?

Onze definitie van cloud is vrij breed en omvat alle servers die niet bij jouw organisatie staan. Dus die kunnen in een Belgisch datacenter staan, bijvoorbeeld bij Level27. Of bij een low-cost datacenter in Nederland. Er is nog een subcategorie van cloud en die noemen we ‘Public cloud’. Er zijn immers enkele cloud providers die zo groot geworden zijn dat ze een eigen leven zijn beginnen leiden. De Public cloud markt wordt gedomineerd door 2 partijen: Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Er zijn natuurlijk nog enkele andere partijen die hun plek proberen te veroveren. Het speciale van deze providers is dat ze een bijzonder breed gamma hebben en erg snel capaciteit kunnen leveren. Een server met 96 cores en 768 GB geheugen nodig? AWS levert hem in enkele minuten. Bij onze cloud servers én On-premise servers is hier doorgaans meer tijd voor nodig. Uiteraard komt deze flexibiliteit niet voor niets: budgetcontrole bij Public cloud providers is een grote uitdaging.

De componenten van een afgewerkte dienstverlening

Hieronder sommen we de componenten op die wij (kunnen) voorzien in onze dienstverlening, of het nu gaat om cloud of On-premise. Het belang van elk component hangt volledig af van het project, de situatie, het budget enzovoort. 

 • Huisvesting: hiermee bedoelen we waar de server-racks neergezet worden. Zo kan dit in een aparte ruimte in je organisatie die wel of niet is ingericht als serverruimte, of in een apart datacenter geplaatst worden. 
 • Fysieke beveiliging: hoe toegang tot de server-apparatuur wordt belemmerd, om zo de apparatuur te kunnen beschermen. Met fysieke beveiliging willen we zowel diefstal van materiaal voorkomen, als beschadiging of ontregeling van materiaal. Simpelweg ongeoorloofde toegang tot data voorkomen.
 • Brandbeveiliging: de server-apparatuur willen we natuurlijk ook ten allen tijden beschermen tegen brand. Hiervoor voorzien we manuele of automatische brandblussers, rookdetectors, VESDA enzovoort.
 • Temperatuurscontrole: hoge temperaturen kunnen de apparatuur beschadigen of ontregelen. Daarom is het beheren van de temperatuur erg belangrijk. Zowel airco als cold corridors zijn mogelijk als preventiemiddelen tegen (te) hoge temperaturen. 
 • Garantie op stroomvoorziening: het spreekt voor zich dat we stroomuitval absoluut willen vermijden. Een continue stroomvoorziening willen we dus in mate van het mogelijke kunnen garanderen. Enkele voorbeelden van methodes zijn batterij UPS, dieselgeneratoren, verdubbeling van interne circuits enzovoort.
 • Lifecycle management: ook servers verouderen, of je dat nu wil of niet! ?Om te voorkomen dat je te maken krijgt met defecten kiezen wij voor redundante apparatuur en tijdige vervangingen. 
 • Monitoring: dit is een system dat (vanop afstand) controleert of je infrastructuur beschikbaar is én performant functioneert. Je kiest zelf hoever de monitoring gaat.
 • Management: wanneer er zich problemen voordoen, moet er ook op gereageerd worden. Dit gebeurt best al proactief, door op specifieke tijdstippen onderhoud te laten plaatsvinden. 
 • Bescherming tegen dataverlies (backups): onder backups verstaan we een bijkomende bescherming tegen dataverlies. De mate van bescherming valt zelf te bepalen. 
 • Netwerk: de schaalbaarheid van de infrastructuur en netwerkverbindingen hangt erg af van de locatie. On-premise kan je bijvoorbeeld kiezen tussen coax-verbindingen, VDSL-verbindingen en glasvezelverbindingen. 
 • Schaalbaarheid: bij sommige projecten is schaalbaarheid erg belangrijk, om zo de pieken te kunnen opvangen. Dit vraagt natuurlijk meer servercapaciteit. Het is aan ons om te zorgen voor een maximale benutting van capaciteit én budget. 

Keuze tussen On-premise of cloud

Als hostingpartner hebben we ons natuurlijk helemaal verdiept in de voor-en nadelen per oplossing. Hieronder overlopen we onze conclusies.

On-premise is meest risicovol

Zoals verwacht gaat On-premise met de meeste risico's gepaard. En deze kunnen niet allemaal worden opgevangen vanwege de hoge kosten en nodige infrastructuur. 

Risico's worden maximaal gecoverd bij cloudoplossingen

Bij de cloud optie die wij aanbieden worden de risico's maximaal gecoverd. De kosten hiervoor worden gedeeld door alle klanten in de datacenters. De meest betrouwbare oplossing qua prijs/kwaliteit!

Public cloud valt duurder uit bij dezelfde garanties 

De Public cloud valt duurder uit, omdat de cloud provider op zichzelf al niet goedkoop is én omdat er meer werk is om dezelfde risicobeheersing uit te voeren. 

Dynamisch model bij cloudoplossingen

Bij zowel de cloud optie als de Public cloud optie kan er ook voor een dynamisch model geopteerd worden. Hierbij zijn de services enkel actief wanneer nodig. 

On-premise niet interessant bij kleinere servers

Door de overhead kosten voor de essential level van On-premise, is het minder interessant wanneer je met een kleinere server zit.

De klant weegt af

Waar het uiteindelijk telkens op neerkomt, is de afweging tussen 1) een zo laag mogelijke prijs 2) een zo laag mogelijk risico 3) een zo performant mogelijke opstelling.

Meer info?

Wens je graag meer info over de keuze tussen cloud, Public cloud en On-premise? Neem gerust contact op. Dan leveren we je een overzichtelijk sheet aan met de afgelijnde keuzes in diensten en prijzen.  

 

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via