Alles wat je moet weten over IPv6!

    Thomas Woidt
    by Thomas Woidt
IPv6

Nu dat IPv6 zijn intrede heeft gemaakt, rijst de vraag vanuit verschillende hoeken wat IPv6 nu precies is, wat het doet, waarom het belangrijk is enzovoort. Laten we er zonder al te veel poespas meteen induiken! 

IPv6 is een internetprotocol

IPv6 is een internetprotocol. Zoals je misschien wel of niet weet, is het internet uit lagen opgebouwd. Eén van die lagen is de ‘Internetlaag’, waar het internetprotocol zijn werk doet om je data van punt A naar punt B te krijgen. Nu maken we grotendeels nog gebruik van internetprotocol versie 4. In de toekomst zal dat 'enkel' versie 6 worden.

IPv4 is uitgeput!

Tot nu toe hebben we altijd gebruik gemaakt van IPv4, het Internet Protocol versie 4. Alle IP-adressen onder IPv4 bevatten vier keer een decimaal getal tussen 0 en 255. Dat zijn dus al een heleboel IP-adressen! Toch is de nood ontstaan om een nieuwere versie van het Internet Protocol te lanceren.

Van IPv4 naar... IPv6?

Als je een beetje wiskundig bent ingesteld, merk je op dat er geen sprake is van een IPv5. Net zoals er geen sprake is van de iPhone 9! ;-) Blijkbaar is er wel met de IPv5 geëxperimenteerd, maar is het nooit ingevoerd geweest. 'Thank u, next' dan maar! 

Hoe verschilt de IPv6 van de IPv4?

Het belangrijkste verschil is het aantal cijfers in het protocol. De IPv6 is 128 bits lang, tegenover de IPv4 met zijn 32 bits. De adressen worden geschreven als 8 groepen van 4 hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten. Er zijn ook methodes om de notatie te verkorten, maar daar gaan we jullie niet mee vervelen. ;-) 

Een ander (klein) verschil zit 'm in het subnet. Bij de IPv6 is er niet langer een netwerkadres en broadcastadres nodig. 

We kunnen dus samen concluderen dat er véél meer IP-adressen gegenereerd kunnen worden met de IPv6. Voor de rest blijft de werkwijze van het internetprotocol volledig hetzelfde. 

ipv4-ipv6

IPv6 in het leven geroepen

IPv6 werd in het leven geroepen om het probleem rond het tekort aan IP-adressen op te lossen. Omdat het acht reeksen van 4 hexadecimalen bevat, zijn de mogelijkheden (bij wijze van spreken) eindeloos. Aangezien het de laatste tijd meer en meer aan bod komt, zou je denken dat het iets nieuws is. Toch bestaat het al een hele tijd.

In 1998 werd IPv6 al als standaardontwerp geaccepteerd. In 2012 activeerden internetserviceproviders en ondernemingen reeds een permanent IPv6 en in juli 2017 werd het tot slot als internetstandaard geregistreerd. In België werd dit echter tegengehouden door ISP’s als Telenet en Proximus. 

IPv6 al bij Level27?

Al sinds het begin van Level27 ondersteunt onze volledige infrastructuur “dual-stack". Dit wil zeggen dat we zowel IPv4 als IPv6 hanteren.

Klaar voor de IPv6?

Dat was onze beknopte uitleg over het 'nieuwe' protocol IPv6. :-) Wil jij weten of je website al IPv6-klaar is? Je kan het makkelijk nagaan met deze handige tool

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via onze box hieronder! 

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via