9 waardevolle Drupal modules om je site te boosten

  Drupal logo

  Als Drupal-kenners willen we je laten kennismaken met onze 9 favoriete Drupal-modules. Door deze te gebruiken gaat het bouwen en onderhouden van Drupal websites eens zo makkelijk!

  Wat zijn Drupal modules?

  Drupal modules kan je beschouwen als bouwstenen die de Drupal kern uitbreiden. Iedere module heeft een specifieke verantwoordelijkheid. Zo heb je bijvoorbeeld modules die zorgen dat je reacties kan toevoegen op berichten, modules die de zoek verzorgen enzoverder.

  Je kan de modules opdelen in 4 categorieën:

  1. Core modules: dit zijn de modules die meekomen met de Drupal installatie en zorgen voor alle basisfunctionaliteiten in Drupal, zoals gebruikers, reacties, zoekfunctie enzoverder.
  2. Contrib modules: dit zijn modules gemaakt door de gebruikers binnen de Drupal-community. Deze gebruikers hebben hun module beschikbaar gesteld aan anderen die mogelijk dezelfde behoefte hebben.
  3. Custom modules: de custom modules zijn specifiek voor een website gemaakt, door de webontwikkelaar van de website. Dit kan bijvoorbeeld een module zijn die de interactie verzorgt met een achterliggend systeem of een koppeling via een API.
  4. Features: de features zijn eigenlijk ook modules, maar bevatten voornamelijk configuratie, bijvoorbeeld een feature voor nieuwsberichten. Zo kan je met features eenvoudig configuratie van een content-type overzetten van een staging omgeving naar een productieomgeving.

  De modules die het verschil maken

  Admin toolbar

  De admin toolbar is een uitstekende vervanging voor de populaire admin menu van Drupal 7. Het zorgt ervoor dat het menu direct opengeklapt wordt, wat voor een enorme tijdsbesparing zorgt!

  PathAuto

  PathAuto is een module die automatische url-paden genereert, aan de hand van tokens (pathauto is afhankelijk van de module token). Op deze manier kan je op een eenvoudige manier gestructureerde paden genereren.

  De Devel module

  De Devel module helpt je bij het ontwikkelen van een website. Zo kan je dummy content genereren en kan de webprofiler direct een overzicht geven van wat er exact gebeurt op een pagina (laadtijden, ingelogd of niet, database queries, …). Verder bevat deze module nog vele andere nuttige elementen zoals het eenvoudig kunnen switchen tussen gebruikers.

  Drush

  Drush is geen module, maar is wel een onmisbaar component bij het beheren van je website. Drush laat je toe om via de commandline bepaalde acties uit te voeren, zoals het clearen van de cache, het runnen van cronjob, het genereren van bepaalde content enzoverder.

  Redirect

  Redirect laat toe gebruikers te redirecten naar een alternatieve url dan degene waarnaar gezocht werd. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe site hebt, die geherstructureerd is, is het handig dat je oude pagina’s naar nieuwe pagina’s laat doorverwijzen. Dit zorgt er bovendien voor dat je website niet afgestraft wordt door zoekmachines, zoals Google, bij het lanceren van je nieuwe site.

  Webform

  Je kan Webform gebruiken om nieuwe webformulieren aan te maken. In Drupal 8 is deze module volledig vernieuwd, waardoor ze nog eindelozere mogelijkheden omvat.

  Zo kan je al je inzendingen op een eenvoudige manier exporteren naar een Excel bestand, of inzendingen per mail laten versturen naar jezelf. Je kan zo ook gebruikers een bericht laten sturen bij het inzenden van een formulier.

  Features

  Met de Features module kan je entiteiten exporteren en deze in een module plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld een feature Blog bouwen, die de structuur (velden) van een blogbericht (node-type) bevat, een overzicht van de blogberichten omsluit (view) en over menu links, context, enzoverder beschikt. Je kan deze feature dan ook op meerdere websites hergebruiken.

  Paragraphs

  Paragraphs is een nieuwe manier van content aanmaken. Het laat je toe verschillende paragraphs te combineren, zoals enkel tekst, tekst met een image, een video, … om zo tot een volledige pagina te komen. Zo wordt het creëren van content een pak flexibeler.

  Views

  Met Views maak je snel en gemakkelijk overzichten van content-types. Views stellen je in staat om op een gebruiksvriendelijke manier queries te bouwen zonder kennis van databases. Zo kan je Views gebruiken om een filterbare lijst van blogberichten te tonen aan de bezoekers van je site. Views is sinds Drupal 8 ook een core module!

   

  Zo, dat waren onze 9 aanbevolen modules. Heb je zelf nog aanraders? Laat het ons dan zeker weten!

  Vragen of opmerkingen?

  Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
  We helpen je graag verder.

  Deel deze blog via