5 mogelijke redenen waarom jouw website offline is

Website_offline

Een website kan omwille van verschillende redenen offline gaan. Ontdek de 5 meest voorkomende redenen waarom jouw website niet meer bereikbaar is.

Een vervelend scenario voor een webeigenaar: je checkt even hoe het met je website gesteld is en komt erachter dat hij simpelweg onbereikbaar is. Of nog erger, één van je klanten meldt dat je website offline is! Hoe kan dit? Waar ligt het probleem? Ontdek in dit blogartikel de meest voorkomende redenen waarom je website offline is gegaan.

1. Je internetverbinding is weggevallen

In jouw ogen misschien een banale reden, maar check dit toch altijd eerst voordat je naar andere oorzaken gaat zoeken. Het komt vaak genoeg voor! ;-) Dit doe je eenvoudigweg door naar andere websites te surfen. Zijn deze ook niet bereikbaar? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je internetverbinding.

2. De Server is onbereikbaar

2.1 Server overload

Je internetverbinding werkt alvast prima. Misschien moeten we dan eens naar de server gaan kijken. Heb je misschien een shared hosting pakket, waarbij ook andere websites jouw server gebruiken? Dan heeft een andere website misschien voor een overbelasting gezorgd, oops! In dat geval zullen we de andere klant aanraden om over te stappen naar een VPS.

2.2 Gehackt?

De server waarop je website draait, kan ook gehackt worden. Dit is gewoonlijk de meest gevreesde oorzaak. Waarom jouw server slachtoffer is, kan op zijn beurt ook weer veel verschillende redenen hebben. In dit blogartikel praten we meer info over het hacken van websites en servers en hoe je ze best voorkomt.

2.3 Slecht geconfigureerd

Is je server misschien slecht geconfigureerd geweest door je hostingpartner? Wanneer er bijvoorbeeld updates vergeten worden of permissies niet goed staan, krijgen hackers de kans om binnen te sluipen, wat ook weer voor een shutdown kan zorgen. Dit hangt dus samen met het vorige puntje.

3. Je hebt je DNS-instellingen aangepast

Wanneer je wijzigingen aanbrengt aan de DNS-instellingen, bestaat de kans ook dat je website even offline gaat. Ja, “even”. Als het zich al ettelijke uren voordoet, mag je gerust aan de alarmbel trekken. Dan is er waarschijnlijk iets misgelopen tijdens de aanpassingen. Gaat het om een verhuizing van je website? Ontdek hoe je best rampscenario's voorkomt bij een verhuizing.

4. Je deploy procedure is niet optimaal

Deploy je je changes wel altijd op de beste manier? Als je deploy methode niet optimaal is, kan het voorkomen dat je code niet juist wordt geüpdatet, of dat er bestanden “missing” zijn. Hierdoor zal je site mogelijks even niet meer werken. Gebruik dus altijd een deftige en efficiënte deploy tool - dat is de boodschap!

5. Te veel of foute redirects

Verder kan je ook de melding “This website has a redirect loop” of “This page isn’t working. X redirected you too many times.” te zien krijgen. Hierbij ligt het probleem dus duidelijk bij de redirects die je hebt ingesteld. Je hebt er misschien teveel ingesteld of je hebt ze fout ingesteld, waardoor er sprake kan zijn van een “redirect loop”. Ook bij het instellen van https kan dit probleem voorkomen (lees meer over het correct instellen van https).

Conclusie: Probeer shutdowns zoveel mogelijk te voorkomen

Sommige oorzaken kan je makkelijk voorkomen, sommigen ook niet. Een goede hosting speelt hier zeker een belangrijke rol in! Zo zorgen we er als hostingpartner voor dat de server waarop je website draait, zeker over voldoende processorkracht beschikt om alle websites juist en snel te laten werken. Daarnaast mogen jullie op ons vernieuwd controlepaneel vertrouwen wat de configuraties betreft. Deze stelt de configuraties op de meest optimale manier in. En moést er dan toch nog iets fout lopen, staan we meteen paraat om je website ASAP terug online te krijgen. ;-)

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via