3 types webhosting

3 types webhosting

De ene website is de andere niet. Sommige websites zijn eenvoudig en hebben dan ook een heel eenvoudige hosting nodig. Maar dat is niet altijd zo! Met dit overzicht willen we hier graag meer duidelijkheid in scheppen. Let op: we willen hier niet per se websites in vakjes steken, maar om een duidelijk overzicht te krijgen, maken we hier onderscheid tussen drie grote types van hosting.

De ene website is de andere niet. Sommige websites zijn eenvoudig en hebben dan ook een heel eenvoudige hosting nodig. Maar dat is niet altijd zo! Met dit overzicht willen we hier graag meer duidelijkheid in scheppen.
Let op: we willen hier niet per se websites in vakjes steken, maar om een duidelijk overzicht te krijgen, maken we hier onderscheid tussen drie grote types van hosting.

1. Shared hosting (gedeeld)

Historisch gezien is shared hosting een manier om een (groot) aantal websites te installeren op één server. Deze aanpak is lange tijd voldoende geweest, omdat websites meestal uit vaste tekst en afbeeldingen bestonden. Er werd nauwelijks processorkracht vereist van de servers, waardoor het mogelijk was om honderden sites op 1 server te plaatsen.

Ondertussen zijn de websites geëvolueerd samen met de servers en de hostingdiensten. De voornaamste wijziging in websites is dat deze veel dynamischer zijn geworden. Er wordt tegenwoordig een CMS gebruikt (Content Management Systeem), die zijn website opbouwt vanuit verscheidene bronnen. Deze methode vereist meer kracht van de servers, die op hun beurt gelukkig ook mee zijn geëvolueerd.

Maar de evolutie van websites en servers loopt niet gelijk: de tijd van 1000 websites op 1 server is nu volledig voorbij. Om een kwalitatieve dienst te garanderen, beperken wij het aantal websites per server. Sommige hostingproviders volharden hier wel in, maar dit wordt ook weerspiegeld in de prestaties van de desbetreffende sites.

Dat hele gegeven heeft voor de negatieve bijklank van de term “shared hosting” gezorgd. Wij distantiëren ons hiervan, die negatieve klank is niet nodig.  Door nauwgezet de belasting van de servers op te volgen en niet teveel websites op 1 server te plaatsen, kan shared hosting een perfect geldige en budgetvriendelijke oplossing zijn voor jouw website.

Shared webhosting

2. Virtual Private Server (eigen privéserver)

Ofwel VPS, Instance of Droplet.

Aan alles zijn grenzen, ook aan kwalitatieve shared hosting. Eens die grens bereikt is, is het tijd voor een upgrade. Jouw site geeft dan aan de server niet meer te willen delen met andere sites. Dan ga je best voor een eigen server.

De voordelen hiervan zijn voor de hand liggend:

  • Meer performantie doordat je server zich enkel met jouw website moet bezighouden

  • Geen problemen veroorzaakt door andere websites

  • Meer mogelijkheden tot specifieke instellingen en configuratie

Wanneer is het nu tijd voor een VPS? Dat is een vraag die niet altijd eenvoudig te beantwoorden is.

Daarom geven we hier enkele voorbeelden van sites die klaar zijn voor een eigen server:

  • Je stuurt mailings naar > 1000 klanten, waardoor je site traag of onbereikbaar wordt.

  • Je ziet in Google Analytics dat bezoekers afhaken (bounce) op drukke momenten.

  • Je hebt een webshop en je merkt zelf dat je site trager reageert elke avond tussen 20h en 21h bv. Of erger: je klanten vertellen jou dat je site langzaam is!

  • Je wil je webshop serieus aanpakken en eist dan ook dat deze altijd bereikbaar is.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden. Soms is het overduidelijk dat je site naar een eigen server moet, maar soms zijn de signalen ook veel subtieler.

Bij geval van twijfel kan je altijd om raad vragen. We zullen dan je website analyseren en jou de meest geschikte hosting aanbevelen.

VPS

3. Clusters (groepen van servers)

Eigen servers kunnen proportioneel met jouw groei mee uitbreiden. We noemen dat 'verticaal schalen'. Daarnaast hebben we de term 'horizontaal schalen'. Hierbij is een eigen server niet voldoende en moeten er meerdere servers ingeschakeld worden. We bouwen dan een cluster van servers.

Waarom clusters? Vooral om de grote belasting te verdelen over meerdere servers, omdat deze individueel niet meer kunnen groeien. Een tweede voordeel is dat indien 1 server uitvalt, de negatieve impact beperkt blijft.

Indien er een behoefte is aan het gebruik van clusters, zal dit snel opgemerkt worden. Voornamelijk bij grote sites die beschikken over een hoog bezoekersaantal, denk maar aan sites van grote bedrijven of sites die specifieke piekbelastingen te verwerken krijgen.
 

Clusters

Conclusie

Niet alle sites passen perfect in één van de 3 bovenstaande categorieën, er bestaan ook tussenvormen. Desondanks ben ik er zeker van dat we, na een degelijke analyse, perfect kunnen bepalen op welke manier we jouw site kunnen hosten!

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via