5 redenen waarom plesk niet deugt

Bij Level27 zijn we geen fan van Plesk.

Sommigen hostingbedrijven werken met commerciële controlepanelen, waarvan de meest bekende Parallels Plesk is. Het gebruik van Plesk voor een organisatie met professionele hostingdiensten komt met een aantal problemen, die we graag voor jou toelichten.

Waarom gebruiken wij geen Plesk?

1. Individuele servers

Plesk wordt geïnstalleerd op individuele servers. Daardoor heeft Plesk geen besef van de omgeving waarin het zit. Het is dus heel geschikt om snel controle over 1 server te verkrijgen, maar dat maakt het ook heel ongeschikt om een grote vloot van servers te beheren. Zodra je meer dan een stuk of 2 servers hebt, ontstaat al snel de behoefte naar een centraal beheersysteem.

2. Alles op 1 machine

Plesk installeert alles op 1 machine: DNS, mail, antispam, web, database, ... Goed voor een kleine installatie, maar onhoudbaar voor alle andere gevallen. Stel je maar eens voor dat je website ineens veel bezoekers krijgt en de server overbelast is. Bij Plesk komt dan niet alleen je website in de problemen, maar kan je ook niet meer aan je mail of heb je zelfs DNS-problemen.

3. Plesk doet maar de helft

Plesk heeft geen domeinregistratiesysteem of facturatieoverzicht. Klanten kunnen wel aanmelden, maar daar houdt het op. Als websitebouwer kan je klanten dus geen zicht bieden op facturatie, hernieuwingstermijnen, enz. Voor domeinregistraties ben je opnieuw op een ander systeem aangewezen.

4. Voorbijgestreefd

Plesk kan geen antwoord bieden op toekomstige ontwikkelingen inzake hosting. Het is totaal blind voor begrippen als load balancing, clustering, ... Ook de evolutie naar containers en microservices maakt duidelijk dat Plesk op een doodlopend spoor zit.

5. Een technisch zootje

Misschien denk je "ach, de achterliggende techniek is niet belangrijk. Als het werkt is het toch goed en ik kan toch alles doen wat ik wil met de interface van Plesk?". In dat geval willen we even benadrukken dat Plesk een hele erfenis meedraagt uit het verleden en zeker niet altijd optimaal in elkaar zit. De manier waarop bijvoorbeeld PHP gestart wordt (FastCGI), is echt niet de beste om optimaal te presteren.

Ik vind Plesk wel goed!

Elk product en dienst heeft zijn voor- en tegenstanders. Als jij Plesk wel goed vindt, wie ben ik dan om daar kritiek op te hebben? Als jij vindt dat mijn argumenten geen steek houden, info [at] level27.be (laat me gerust weten waarom dat zo is). No offence intended.

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons zeker weten via onze chatbox!
We helpen je graag verder.

Deel deze blog via